Kisaraportti koirapyöräilyn MM-kilpailuista 2019

Neljä päivää maailman nopeimpien valjakkourheilijoiden taistoa

Valjakkourheilun sulanmaan IFFS:n MM-kilpailut käytiin 23.-27.10.2019 Ruotsissa. Nelipäiväisen kisan aikana maailman nopeimpien valjakkourheilijoiden titteleitä ehti kisaradalla tavoitella yli 400 kisaajaa koirineen.

Yksi Suomen edustajista naisten koirapyöräilyssä oli Tanja Ignatius koiransa Bambin kanssa. Tiimi teki ehjän kisasuorituksen, joka riitti hienolle 21. sijalle kovatasoisessa MM-kilpailuissa. Kisamatkasta on nyt vierähtänyt viikko eikä parivaljakko ole todellakaan jäänyt laakereilleen lepäämään! Tanja ehti kuitenkin koota ajatuksiaan MM-reissusta meidänkin luettavaksi.

1. Miten matkanne/suorituksenne meni?

Matka Nybron MM-kisoihin meni hyvin! Bambi selviytyi jännittävästä laivamatkasta kuin vanha tekijä, eikä reissuelämä muutenkaan stressannut. Kisapaikalla oli paljon uutta ja ihmeellistä, mutta todella vahvasti suoriuduttiin! Kilpailusuorituksessa Bambin vetopäätä testattiin todella, kun kilpailureitti ohitti varikon useampaan kertaan ja reitillä oli paljon kuvaajia. Myös Bambin ensimmäinen ohitus kilpailuissa meni juuri niin kuin pitikin! Koira oli molempina päivinä aivan loistava, vaikka toisena päivän kostea keli meinasi laittaa väsyttämään. Kuskin suoritus taas oli turhan varovainen, mutta kuitenkin oman tasoiseen suoritukseen yllettiin.

2. Kisa oli kaksipäiväinen. Oliko rata kuitenkin sama ja erosivatko olosuhteet eri päivinä?

Rata oli molempina päivinä täysin sama. Olosuhteiltaan ensimmäisenä päivänä oli kuivaa ja lämpötila varjossa lähes 15 astetta. Toiseen päivään lämpötila hiukan laski mutta ilmankosteus oli todella kova, mikä näkyi Bambin jaksamisessa kuumuutta pahemmin. Molempina päivinä rata oli kuitenkin nopeassa kunnossa ja miellyttävä ajaa.

3. Menikö kisa odotustesi mukaisesti?

Tehtiin kisassa oman tasoinen suoritus. Mikään ei mennyt varsinaisesti huonosti, mutta parantamisen varaa on vielä paljon. Kokemusta lähdettiin hakemaan ja todella hyvää kokemusta saatiin. Olemme tyytyväisiä!

4. Yllättikö jokin asia sinut?

Yllätyin Bambin tyyneydestä kisameiningeissä. Tyttö osoitti todella paljon kypsyyttä kisassa, vaikka kokemusta on vielä todella vähän.

5. Onko mielessäsi joitakin tiettyjä osa-alueita (niin itselläsi kuin Bambilla), joita haluat kehittää?

Bambilla täytyy vielä kehittää varmuutta juosta kisassa vaikka yleisöä tai muuta häiriötä paljon olisikin. Nyt jo meni hyvin, mutta ylimääräinen päänkääntely tulisi jäädä pois ja focus pitäisi saada vielä aivan täysin eteenpäin. Myös peruskuntoa tulee kehittää paljon. Nuori koira meinasi hiukan väsähtää toisena kisapäivänä kun kilometrejä oli jo enemmän alla. Itselläni lista on huomattavasti pidempi. Rohkeampaa ajoa mutkiin ja kovempaa treeniä ylämäkiajoa varten! Nämä tärkeimpänä, mutta paljon hienosäätöä ajossa olisi tehtävänä.

6. Kilpailuissa oli osallistujia ympäri maailmaa, aina Etelä-Amerikasta asti. Osuiko silmiisi esim. jotakin erilaisia käytäntöjä kuin mihin Suomessa kisatessa olet tottunut?

Eniten poikkeavaa näkyi koirien irtipidossa. Todella rohkeasti kilpailijat juoksuttivat koiria kisa-alueella vapaana (vaikka tämähän oli kiellettyä).

7. Mikä oli kisareissussa parasta?

Kisaaminen! Pari vuotta oli ehtinyt vierähtää viimeisimmistä arvokisoista ja tuntui todella hyvältä päästä taas starttiviivalle. Tunnelma kilpailuissa oli hyvä ja järjestelyt toimivat, joten kyllä sitä vietettiin kisapaikalla neljä päivää aamusta asti aina viimeisiin maaliintulijoihin saakka. Myös Suomen maajoukkueen hyvä yhteishenki tuntui hyvältä! Kaikkia kannustettiin sekä paikan päällä että live-lähetyksen kautta myös kotisuomesta!

8. Miten kisakautenne jatkuu?

Meidän kisakausi jatkuu Latvia Open maailman cup osakilpailulla. Haastatteluun vastatessa olemme jo keskellä näitä kisoja, ensimmäinen päivä kisattu ja toinen edessä. Näiden kisojen jälkeen jäämme vetotauolle muutamaksi viikoksi ennenkuin alamme treenaamaan kohti talvikautta.

9. Tarkoituksenasi lienee olla jälleen starttiviivalla ensi vuonna? Missä MM-kisat silloin ovat?

IFSS:n MM-kilpailut järjestetään joka toinen vuosi, joten ensi vuonna kilpaillaan EM-mitaleista. Ehdottomasti kisoihin tähdätään! Varmistusta kisapaikasta ei vielä ole tullut, mutta huhu kertoo että Latviassa kisattaisiin silloin.

Iloinen tiimi maalissa! Tästä on hyvä jatkaa!

Jos Tanjan MM-kisavalmistautumista koskeva blogijuttu jäi sinulta lukematta, löydät sen täältä: Valjakkourheilun MM-kilpailut 2019, part 1.
Tanjan ja B-teamin puuhia voi seurailla jatkossakin mm. Insta-tileiltä:@vedonvoimaa ja @traildog.fi