Valjakkourheilun sulanmaan MM-kilpailut 2019 Nybro, Ruotsi

Valjakkourheilun sulanmaan MM-kilpailut 2019 Nybro, Ruotsi

Mutaa, vauhtia, adrenaliinia, kuolaa ja huippu-urheilijoita: Valjakkourheilun sulanmaan kilpailukausi huipentuu 23.-27.10.2019 Ruotsin Nybrossa järjestettäviin IFFS:n MM-kilpailuihin. 

Kilpailijoita on reilut 400 lähes 30 eri maasta ympäri maailman. Yksi Suomea edustavista urheilijoista on Traildog Finlandin kanssa yhteistyötä tekevä Tanja Ignatius päälajinaan koirapyöräily. Kyselimme häneltä hiukan MM-kilpailuihin valmistautumisesta ja odotuksista.


Tiimi: Tanja Ignatius & Bambi

Tanja on 23-vuotias opiskelija Helsingistä. Valjakkourheilua hän on harrastanut 11 vuotta, ja koirapyöräily vakiintui omaksi lajiksi jo vuonna 2012. Kehitystä tapahtuu pikkuhiljaa ja tavoitteet kovenevat! Tälle kaudelle Tanja valitsi kisakaverikseen kahdesta koirastaan nuoremman: 1,5-vuotiaan greyster nartun Bambin, jonka kanssa Tanja lähtee hakemaan kokemusta isoista kisoista. Kyseessä on vasta toinen Bambin virallinen kilpailustartti, joten kaikki on mahdollista. 

 

1. Kuinka kauan olet ollut lajin parissa? Entä harjoitellut tavoitteellisesti?

Valjakkourheilun pariin löysin tieni vuonna 2009 ensimmäisen koirani myötä. Alkuun harrastus oli lähinnä koiranulkoiluttamista sukset jalassa takapihan pellolla. Pikkuhiljaa kilpailut tulivat mukaan kuvioihin aluksi hiihdon ja canicrossin muodossa. Vuonna 2012 sain käyttööni isomman ja vahvemman koiran, jolloin rakkaus koirapyöräilyyn syttyi. Treenaaminen oli tavoitteellista, mutta ei vielä kovin tehokasta ja kilpailuista haettiin lähinnä kokemusta. Vuonna 2014 otin oman saksanseisojan kasvamaan, jonka myötä tavoitteet kasvoivat ja treenaamisesta tuli entistä suunnitelmallisempaa.

 2. Miksi lajiksesi on valikoitunut juuri koirapyöräily?

Koirapyöräily vei mukanaan puhtaasti rakkaudesta vauhtiin. Innostuin ensin maastopyöräilystä, jonka myötä sain vihdoin yhdistää kaksi rakasta lajia yhteen. Canicross ei koskaan ollut oikein itseäni varten ja jatkuva omalle pikkusiskolle häviäminen pakotti etsimään omia vahvuuksiaan muualta.

 3. Onko sinulla aiempaa kokemusta arvokisoista?

Arvokilpailuissa olen startannut ensimmäisen kerran Saksan EM-kilpailuissa vuonna 2012 ollessani vielä juniori-ikäinen. Nyt tulevat MM-kilpailut ovat minulle toiset arvokisat koirapyöräilyn naisten sarjassa. 

4. Minkälainen ja minkä pituinen reitti koirapyöräilyn MM-kisoissa Ruotsissa ajetaan?

Nybron kilpailureitti koirapyöräilijöille on viisi kilometriä pitkä ja metsätiepohjainen. Samalla reitillä ajettiin vuosi sitten EM-kilpailut, joihin moni tämänkin vuoden kisaaja osallistui. Meille tämä on ensimmäinen kerta kyseisellä reitillä. Kertomusten ja reittivideoiden perusteella odotettavissa on kovia nousuja ja vauhdikkaita laskuja. Toivottavasti saamme laskut hyödynnettyä, jotta tasoitetaan nousuissa syntyviä eroja! Pieni Bambi ei ole jyrkissä ylämäissä vahvimmillaan. 

5. Harjoitteletko ympäri vuoden?

Meillä treenataan kisakausien mukaan. Koiran kuntoa aletaan rakentamaan loppukesällä syksyä ajatellen ja huippukunto tähdätään pääkisoihin. Syksyn kisojen jälkeen aletaan venyttämään treenejä hiihtoluokkien pidempiä matkoja ajatellen (10-15km). Keväällä sitten on koirien aika levätä ja keskittyä peruskuntolenkkiin. Kuski tottakai treenaa ympäri vuoden. Koiran saa kuntoon muutamissa kuukausissa, kun taas kuskin huippukunto on näin useammankin vuoden jälkeen jossain piilossa. 

6. Minkälaista treeniä olette tehneet nyt syksyllä kilpailukaudella? Millainen on tyypillinen harjoitusviikkonne?

Kisakaudella koirat treenaavat paljon. Vetotreenit ovat vain osa kokonaisuutta, ja niitä tehdäänkin maksimissaan kolme per viikko. Nämä kolme vetoa on jaoteltu interval-, power- ja distance-tyylisiksi vedoiksi, jotta ylläpidetään koiran mielenkiintoa ja kehitystä. Peräkkäisiä päiviä emme vetoja tee, vaan väliin tulee vapaalenkkiä, ravilenkkiä ja lepopäiviä. Vapaalenkkejä yleensä vähintään yksi viikossa. Ravilenkkiä teen koirien kanssa vuorotellen, ja niitä tuleekin 1-2 viikkoon per koira. Juoksutan ravilenkit pääosin itsekin juosten, joten matkat pyörii siinä kymmenen kilometrin molemmin puolin. Vapaapäivinä koirapuistoillaan ja nukutaan sohvalla. Toki kuski treenaa vapaapäivinä sitten itse useimmiten tekemällä pyörä- ja kickbike-lenkkiä. 

7. Treenaatko myös ilman koiraa?

Ilman koiraa treenejä tulee tehtyä eniten kesäaikaan, kun säät pakottaa jättämään koirat kotiin. Ilman koiraa käyn maastopyöräilemässä, joskin näillekin retkille koirat pääsee mukaan, jos ollaan riittävän syrjässä. Joskus sitä hairahtuu myös kickbike-lenkille. Useimmiten tykkään treenata yhdessä koiran kanssa tai sen juostessa muuten vain mukana. Lisätreeninä käyn satunnaisesti boulderoimassa ja tekemässä juoksuvetoja tai porrastreeniä. 

8. Mitä pidät teidän vahvuutena kisaamista ajatellen?

Meidän tiimin vahvuus on Bambin älytön nopeus ja oma kykyni viedä kroppa aivan äärirajoille kilpailussa. Bambi antaa kokonsa puolesta paljon tasoitusta isommille koirille mutta on mielettömän sinnikäs ja todella nopea jaloistaan! 

9. Bambi on vielä nuori kisakoira. Odotatko kohtaavanne jotakin haasteita kisamatkallanne tämän vuoksi?

Nybron MM-kisoista on odotettavissa paljon uutta ja jännittävää mitä Bambi ei ole ennen nähnyt. Kovasti ollaan esimerkiksi ohituksia treenattu, mutta kilpailussa ei Bambi ole vielä koskaan ohittanut. Myös isot kisat voivat nuorelle koiralle olla tiukka paikka, kun yleisöä on jopa reitin varrella. Jännää tulee varmasti olemaan! 

10. Mikä on tavoitteenne MM-kisoissa?

Realistinen tavoite näihin kilpailuihin on puhdas suoritus ja koiralle lisää kokemusta. Bambi on niin nuori, etten halua vielä ottaa sen suurempia paineita menestyksen suhteen. Parhaamme teemme ja katsotaan, minne saakka se riittää. 

11. Lähteekö MM-kisoihin Suomesta muita?

Suomesta lähtee runsaslukuinen joukkue kisoihin! Lähikisat ovat houkutelleet koko Suomen terävimmän kärjen mukaan! Jo pelkästään naisten koirapyöräilyluokassa meitä starttaa neljä suomalaista! 

12. Onko sinulla kisareissulla mukana apukäsiä tai huoltotiimiä?

Tähän kisareissuun lähdemme ystäväni Tuomas Notkon kanssa ja myöhemmin porukkaan liittyy vielä Noora Waltari. Tuomas kilpailee itsekin Nybrossa ja hänen kisakoiransa on Bambin puoliveli Liekki. Noora tulee kisoihin huolehtimaan tulosraportoinnista ja mahdollisesta livekuvasta, jotta kotikatsomoissakin päästään nauttimaan kisojen tunnelmista! Itse huollan mahdollisimman pitkälle koiran ja pyörän, mutta Suomen tiimistä aina on löytynyt hyvin apukäsiä lähtöön ja maaliin avuksi.

 

TULOSSA TRAILDOG-BLOGIIN: MM-kilpailut, part 2. Tanjan kisaraportti kilpailujen jälkeen. Päivitykset saat seuraamalla FB-sivujamme: Traildog.fi


Nybron MM-kilpailujen seuraaminen kotisohvalta:

Kilpailujen viralliset kotisivut: World Championships Dryland Nybro 2019

Suomen maajoukkueen FB-sivut, jossa kilpailu- ja tulosmateriaalia suomeksi: Valjakkourheilumaajoukkue ja kannustajat

Kilpailujen viralliset FB-sivut: IFSS 2019 Dryland World Championship Svartbäcksmåla

Tanja Ignatius & B-team Instagramissa: Vedonvoimaa


Blogin otsikkokuva: Tanja ja Bambi koirapyöräilyn SM-kilpailuissa 2019. Kuvaaja Kimmo Virkki.

Takaisin blogiin