Koirajuoksukilpailuihin osallistuminen

Mitä canicross-kilpailuissa tapahtuu? Kuinka pitkiä matkat ovat? Mitä minun ja koirani pitää osata tehdä? Olemmeko muiden tiellä? 

Tällaiset kysymykset pyörivät usein sellaisten koirajuoksuharrastajien päässä, jotka eivät ole kilpailuihin vielä uskaltautuneet. Tämän sivun luettuasi toivottavasti tiedät hiukan paremmin, mitä odottaa. Jos olet hyvin epävarma taidoistanne, lähde katsojaksi seuraaviin kilpailuihin tai tapahtumaan. Tulet huomaamaan, että valjakkourheilukilpailuissa tunnelma on rento ja aloittelijatkin pärjäävät mukana. Erityisesti useamman koiran luokkien lähdöt ovat tottumattomalle mielenkiintoista seurattavaa, sillä koirat ovat yleensä hyvin innokkaita pääsemään kisareitille. Tai sitten lähdet vain rohkeasti mukaan juoksemaan!

Valjakkourheilu-uran aloittaminen on useimmille helpointa koirajuoksulla, joten keskitymme käsittelemään tässä erityisesti koirajuoksukilpailuun osallistumista. Suurin osa asioista pätee toki myös muihin luokkiin. Jos koirajuoksu eli canicross ei ole sinulle vielä lajina tuttu, lue lisää koirajuoksusta lajiesittelysivultamme.

Koirajuoksu on koirakon yhteistyötä parhaimmillaan!

SUUNNITELMISSA CANICROSS-KILPAILUIHIN OSALLISTUMINEN?

  • Tietoa tulevista koirajuoksukilpailuista löydät esimerkiksi täältä: Valjakkourheilukilpailut ja -tapahtumat. Kilpailuilmoituksissa koirajuoksusarjojen luokkalyhenteet ovat DCM / DCW (canicross men/women). Suomessa niin kutsuttuja sulan maan valjakkourheilukilpailuja järjestetään keväisin ja syksyisin, ja talvikilpailuja tietysti lumitilanteen mukaan. Kesät ovat valjakkourheilijoiden loma- ja peruskuntokautta, sillä kuuma sää ei ole sopiva valjakkourheilun harrastamiseen. Suomen Valjakkourheiluliiton alaisissa kilpailuissa on käytössä kansainvälisen valjakkourheiluliiton IFSS:n kilpailusäännöt. Kansalliset säännöt täydentävät IFSS:n sääntöjä kansallisissa valjakkourheilukilpailuissa ja SM-kilpailuissa.

  • Selvitä, minkä pituinen matka on kyseessä. Virallisissa koirajuoksuluokissa matka on yleensä noin 5 km ja koirajuoksun harrasteluokissa matka on useimmiten 2-3.5 kilometriä. Koirajuoksun kovin kärki juoksee noin 18–20 km/h keskivauhdilla, mutta jokainen voi virallisissakin kilpailuissa edetä omaan sopivaan juoksutahtiinsa. Sinun ei siis todellakaan tarvitse olla huippukunnossa osallistuaksesi eikä yltää kenenkään muun juoksuvauhtiin, mutta ota kuitenkin huomioon koirasi vetokokemus ja -kunto. Valitse matka ja vauhti, jotka ovat sopivat juuri teille. Jos olette treenanneet aiemmin vain kilometrin vetoja, on epäreilua koiraasi kohtaan lähteä “kylmiltään” 5 kilometrin kilpailumatkalle. Tämä korostuu erityisesti kovavauhtisemmissa valjakkolajeissa, jotka vaativat koiralta hyvää vauhtikestävyyttä, mutta pätee yhtälailla myös koirajuoksuun.

  • Tavoitteelliset kilpailijat harjoittelevat niin, että koira etenee vetovaljaissa aina vetoliina kireällä. Jos et itse tähtää huipulle, voit osallistua koirajuoksukilpailuihin, vaikkei koirasi edes varsinaisesti vetäisi. Sääntöjen mukaisesti nimittäin riittää, että koira vain etenee ihmisen edellä vapaaehtoisesti.  

  • Ohituksia ja myös ohitettavaksi tulemista kannattaa harjotella etukäteen. Takaa tulevan vastuulla on ilmoittaa ohitusaikeistaan. Ohitettavan täytyy antaa tilaa ohittajalle siirtymällä radan toiseen reunaan (ja tarvittaessa hidastaa vauhtia ja ottaa oma koira lähemmäs niin, että ohitustilanne sujuu ripeästi).

  • Koirajuoksukilpailujen reitit ovat hiekkatietä tai pehmeämpää pururataa. Asfalttia ei ole luvassa eikä sitä suositella myöskään harjoittelun juoksualustaksi.

  • Kilpailureitti on merkitty esim. lippusiimalla tai kyltein.

  • Tarkista hyvissä ajoin, että varusteesi ovat ehjät ja sääntöjen mukaiset. Tarvittavista varusteista löydät tarkempaa infoa esimerkiksi Traildogin sivulta: Koirajuoksu.

  • Tarkista, että koirasi rokotukset ovat voimassa, se on terve ja että sen ikä on kilpailusääntöjen mukainen: valjakkourheilukilpailuihin osallistuvien koirien täytyy olla vähintään 18 kuukauden ikäisiä.

  • HUOM: Aggressiivisilla taipumuksilla varustetun koiran paikka ei missään nimessä ole valjakkourheilukilpailuissa, sillä tiukkojakin ohitustilanteita tulee eteen väistämättä. Hampailla reagoivan koiran tuomisella kilpailuihin voit pahimmillaan pilata toisen koirakon koko harrastus- ja kilpailu-uran.

  • Kilpailulisenssi: Epävirallisissa, matalan kynnyksen kilpailuissa ei lisenssiä tarvita. Suomen Valjakkourheilijoiden liiton alaisissa virallisissa kilpailuissa on kilpailijalla oltava maksettuna kilpailulisenssi, harrastajalisenssi tai kilpailukohtainen vakuutusmaksu. Lisää lisensseistä voit lukea VULin sivuilta.

KILPAILUPÄIVÄN JA KILPAILUSUORITUKSEN KULKU

Pakkauslista koirajuoksukilpailuihin

  • Vetovaljaat
  • Vetohihna 
  • Vetovyö
  • Juoksijalle pitävällä pohjalla varustetut maastojuoksulenkkarit sekä urheiluvaatteiden lisäksi lämmintä vaatetta
  • Rokotustodistus
  • Vettä sekä koiralle että juoksijalle
  • Oma vesikuppi (yhteiset vesikupit lisäävät aina riskiä tautien leviämiseen)
  • Koiralle palkkio maaliin
  • Koiralle takki lihasten lämpimänä pitämiseen ennen ja jälkeen suorituksen, jos sää on viileä/tuulinen
  • Iloinen ja avoin mieli: kilpailut ovat hyvä tapa oppia lisää muilta harrastajilta ja tärkeintä on, että saat ylittää itsesi yhdessä koirasi kanssa!

Ennen kilpailusuoritusta

  • Ruokailu ja juominen: Ennen urheilusuoritusta koiran tulisi olla syömättä useita tunteja, sillä ruoka vatsalaukussa lisää vatsalaukunkiertymän riskiä. Vettä koiran olisi hyvä juoda hyvin sekä edellisenä iltana että noin 1.5-3 tuntia ennen suoritusta. Vettä voi maustaa esim. pienellä määrällä lihaa tai koirien energiajuomajauhetta, jotta koira juo mielellään.

  • Saavu kisapaikalle ajoissa. Ilmoittautumispisteeltä saat kisanumeron ja lähtöaikasi.

  • Ennen kilpailua on kaikille pakollinen kilpailijakokous, jossa järjestäjä käy läpi tärkeitä kilpailuun liittyviä asioita sekä ilmoittaa esim. mahdolliset viime hetken reittimuutokset.

  • Kilpailureitin kiertäminen esim. kävellen on usein mahdollista vielä kilpailijakokouksen jälkeen. Se on kätevä tapa lämmitellä sekä koiran että juoksijan lihakset. Aina radan kierto ei aikataulullisista tai muista syistä ole mahdollista. Lämmittele joka tapauksessa lihakset sykettä nostaen ja verryttele/venyttele myös koira. 

  • Anna koirallesi mahdollisuus tarpeiden tekoon vielä juuri ennen starttia.

Kilpailusuoritus

  • Suomalaisissa valjakkourheilukilpailuissa käytössä on lähes aina ns. takaa-ajolähtö eli valjakot lähetetään reitille yksitellen tietyin väliajoin. Lähtöväliaika kilpailijoiden välillä on yleensä 30 sekuntia tai 1 minuutti. Näin myös koirajuoksuluokissa. Lähtöjärjesteys voi olla arvottu tai järjestetty edellisten kilpailutulosten perusteella niin, että nopeimmat lähtevät ensin.

  • Kilpailijalla saa olla lähtöviivalla mukana avustaja, joka voi esimerkiksi pidellä koiraa. 
  • Kilpailureitillä pyritään mahdollisimman sujuviin ohituksiin. Takaa tulevan tulee ilmoittaa kuuluvalla äänellä ohitusaikeistaan ja ohitettavan täytyy antaa tilaa ohittajalle siirtymällä radan toiseen reunaan. Ohitettavan tulee tarvittaessa/mahdollisuuksien mukaan hidastaa/pysähtyä/ottaa koiransa lähemmäs itseään. Myöskään maalialueella ohitusta ei saa häiritä, mutta siellä ohitettavan ei tarvitse enää hidastaa.

  • Muista kilpailujännityksenkin aikana, että olette koirasi kanssa tiimi: kehumalla ja kirittämällä koiraasi saat myös itse lisää voimaa - niin henkistä kuin fyysistä!

  • Älä pysähdy heti maaliviivan ylitettyäsi vaan siirry pidemmälle sivuun, jotta kaikille on turvallinen, tyhjä tila saapua maaliin. Maalissa saa olla kilpailun ulkopuolisia tsemppaamassa loppukiriin ja vastaanottamassa sekä palkitsemassa koiraa, kunhan myös he antavat tietä kilpailijoille.

Kilpailusuorituksen jälkeen

  • Kiitä koiraasi, palauta kilpailunumerosi ja tarjoa koirallesi pieni määrä juotavaa.
  • Älkää jääkö aloillenne, jotteivät maitohapot keräänny lihaksiin: tehkää pieni kävelylenkki, jotta lihakset saavat vähitellen palautua rasituksesta. Muista tarvittaessa myös extravaatetus sekä itselle että koiralle.
  • Urheilusuorituksen jälkeen koiran tulisi olla hyvin rauhoittunut ennen syömistä. Monet tarjoavat esimerkiksi hyvin pienen annoksen 30-60 minuuttia kilpailusuorituksen jälkeen ja suuremman annoksen parin tunnin päästä. Ruuan mukana on hyvä tarjota reilusti nestettä.
  • Muista niin oma kuin koirasi kehonhuolto kilpailupäivän päätteeksi: hieronta ja kevyt venyttely edistävät palautumista.
  • Jos/kun olet iloinen yhteisestä suorituksestanne, voit kääntää katseen tulevaan ja miettiä, miten lähdet valmistautumaan seuraavaan koitokseen. Ja houkutella myös kaverit mukaan treenailemaan ja kisailemaan! 

Kisoissa nähdään siis! Follow the Tail!