Mitä koira tarvitsee vaellukselle?


Vaellukselle lähtevän pakkauslista on aina kompomisseja: joko otetaan mukaan vain selviytymiseen välttämätön tai sitten mennään mukavuus edellä lisäpainoa pelkäämättä. Niin tai näin, koiran ottaminen vaellukselle lisää luonnollisesti myös mukaan tarvittavien varusteiden määrää. Koiran kanssa vaeltava on vastuussa itsensä lisäksi koiran hyvinvoinnista, joten myös mahdollisia ongelmatilanteita ja niissä toimimista on hyvä pohtia etukäteen. Alta löydät pakkauslistan, jota voit käyttää pohjana omille retkille varustautumiseen.


Traildogin pakkauslista koiran kanssa vaeltamiseen

 • Koiran makuualusta. Maa hohkaa kylmää ja kosteutta, joten makuualusta on ehdoton myös paksuturkkisille koirille. Makuualusta myös suojaa teltan pohjaa kynsiltä, mikäli koira nukkuu teltan sisällä. Solumuovinen makuualusta on edullisin ja kevyin valinta koiralle - joskin mukavuudenhaluisimmat ja viluisimmat kaipaavat alustan päälle vielä lisäpehmikkeen/-lämmikkeen.

 • Takki ja/tai makuupussi yöksi. Myös pitkäkarvaisten koirien on hyvä saada etenkin yöksi lämmikettä vaelluksen rasittamille lihaksille. Hyvin paksuturkkiset, ulkona nukkumaan tottuneet koirat eivät välttämättä tätä tarvitse.

 • Sadetakki ja/tai kevyt, imukykyinen pyyhe. Märkä koira on saatava kuivattua ennen telttaan kömpimistä. Kostea turkki kylmettää koiran lihakset helposti.

 • Valjaat. Vaelluksilla voi tulla vastaan tiukkoja paikkoja, joissa koira voi tarvita avustamista. Valjaista koiraa on huomattavasti turvallisempi nostaa ja avustaa kuin pannasta.

 • Kuppi. Kokoontaittuva ruoka-/vesikuppi säästää tilaa.

 • Tossut. Vaikka vaellusmaasto olisi helppoa, voi antura- tai kynsivamma syntyä missä vain. Hanki ensiapulaukkuun esim. neljä kevyttä cordurakankaista tossua ja yksi lasten kurarukkanen (sillä saat tassusiteen pysymään kuivana). 

 • Ensiaputarvikkeet (mm. sidetarpeet, desinfiointiaine, avaruuspeite, allergialääke hyönteisten pistoihin, tassurasva (myös ennaltaehkäisevänä)

 • Energiapitoista ruokaa. Vaelluksilla koiran energiankulutus on suurta. Ruuan on siis hyvä olla mahdollisimman energiapitoista. Tärkeintä on, että koiran vatsaa olisi totutettu etukäteen retkellä tarjottavaan ruokaan. Ripuli ja vaellus ovat huono yhdistelmä! Koiranruoka on yleensä suurin lisäpaino koiran kanssa vaeltavalle, mutta se toki onneksi hupenee vaelluspäivien myötä. Jos haluat liikkua mahdollisimman kevyillä varusteilla, kannattaa harkita koiralle kuivattua lihaa, jota turvottaa vedellä.

 • Vettä. Suunnittele etukäteen, kuinka paljon vettä koirasi tarvitsee ja missä saat tankattua vesivarannot.

 • Vedenpitävät pakkauspussit: Jos koirallasi on oma reppu, on sen sisälle pakattavat, kosteudelle herkät varusteet/ruuat hyvä pakata vedenpitäviin pakkauspusseihin. Kaatosateeseen on hyvä varautua ja useimmat koirien rinkat eivät ole täysin vesitiiviitä.

Muuta hyödyllistä:

 • Pätkä ilmastointiteippiä. Hätätilanteisiin ja rikkoutuneiden varusteiden korjaamiseen.
 • Kiipeilyhaka eli karabiini. Kevyt varuste, jolle löytyy usein käyttöä. Lisäkarabiinilla koiran hihnan saa napsaistua helposti puun ympärille tai kiinnitettyä varusteita repun ulkopuolelle.Huom: Sivusto on auennut syyskuussa 2019, ja sisältöä lisätään jatkuvasti!

Tassuttele Traildogin poluille siis uudemmankin kerran tarkistamaan uusimmat lisäykset ja ajankohtaiset aiheet. Tavoitteenamme on tarjota kaikille jotakin: olet sitten lajiin vasta tutustuva tai jo konkari.