Näin sovitat vetovaljaat koiralle

Tärkein valjakkourheiluvaruste ja työväline koiralle on oikein istuvat, ergonomiset vetovaljaat. Hyvin istuvien valjaiden hankintaan tulee panostaa, sillä ne vaikuttavat suoraan koiran hyvinvointiin, terveyteen ja vetoharrastuksen mielekkyyteen. 

Sopivien vetovaljaiden löytäminen voi käydä suhteellisen helposti - tai olla hyvinkin haastavaa koiran ruumiinrakenteesta riippuen. Koirat ovat aina yksilöitä ja rakenne voi vaihdella paljon samanrotuistenkin välillä. Koska koiria on monenmallisia, myös vetovaljasmalleja on tarjolla paljon - monilta eri merkeiltä.

Alla on ohjeita, joiden avulla osaat kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin valjasmallia miettiessä ja valjaita sovitettaessa. Näitä ohjeita voi osittain soveltaa myös koiran repun istuvuuden tarkasteluun, katso tästä muistilistamme koiran repun valintaan.

Vetovaljas, Y-valjas, T-valjas - miten erilaiset koirien valjasmallit eroavat toisistaan?

 • T-valjaat
  • Koirien valjaat ovat perinteisesti olleet niin sanottuja T-valjaita, joissa koiran rinnan edessä vaakasuunnassa kulkee poikittainen remmi. Tämän malliset valjaat rajoittavat jalkojen normaalia liikerataa eteenpäin, joten niitä ei suositella nykytiedon valossa yleensä edes arkikäyttöön, saati sitten vetämiseen.
 • Y-valjaat
  • Y-valjaalla tarkoitetaan valjaan rintaosaa, joka haarautuu koiran jalkojen välistä Y-kirjaimen muotoisena. Istuva Y-valjas mahdollistaa koiran jalkojen luonnollisen vapaan liikkeen niin kävellessä kuin juostessa. Mikäli koira kuitenkin vetää normaaleissa Y-valjaissa, veto saa valjaan kaula-aukon nousemaan ylös kurkulle riippumatta siitä, kuinka hyvin istuva valjas muuten on. Normaali Y-mallinen valjas soveltuu siis mainiosti arkeen, lenkkeilyyn ja retkeilyyn, mutta varsinaiseen vetoharrastukseen tulisi hankkia vetovaljaat.
 • Vetovaljaat
  • Myös vetovaljaat ovat rakenteeltaan edestä Y-malliset. Valjaiden kylki-osat ja vetoliinan kiinnityskohta poikkeavat kuitenkin normaaleista arkikäyttöön tarkoitetuista Y-valjaista. Vetovaljaissa hihna kiinnitetään koiran takamuksen päällä olevaan kiinnityslenkkiin. Veto tulee takaviistoon ommeltujen kylkikappaleiden kautta valjaiden rintaosaan. Veto siis itseasiassa vetää valjaan kaula-aukon alareunaa alemmas, pois koiran kurkun päältä. Näin ollen vedon paine ei kohdistu koiran kurkulle, toisin kuin helposti käy esimerkiksi silloin kun koira vetää normaaleissa arkivaljaissa.

Milloin hankkia koiralle vetovaljaat?

Mikäli tarkoituksena on opettaa/antaa koiran vetää, on vetovaljaat suositeltavaa hankkia heti vetoharjoittelun alkuvaiheessa. Ensisijaisesti ergonomian takia, mutta myös siksi, että koira oppii yhdistämään sallitun vetämisen vetovaljaisiin ja arkivaljaat voidaan pitää valjaina, joissa ei vedetä. 

Vetovaljaiden ostajan voi olla syytä varautua ostamaan useammat valjaat koiran vetouran aikana, sillä vetovaljaiden tulee aina olla istuvat eikä niitä voi nuorelle koiralle ostaa kovinkaan suurella “kasvuvaralla”. Erityisesti isommat urokset rotevoituvat yleensä vasta muutaman vuoden iässä ja pitkäturkkisilla karvan määrä voi kausittain vaihdella paljonkin vaikuttaen valjaiden istuvuuteen.

Vetovaljaat sovitetaan vedossa

Vetovaljaiden istuvuutta tulee aina tarkastella niin, että valjaassa on vetoa. Vetovaljaita on siis helpoin sovittaa avustajan kanssa. Sopivalta vaikuttavien vetovaljaiden löydyttyä aivan lopullisen soveltuvuuden näkee oikeassa vetokäytössä. 

Vetovaljaiden sovitus voi olla aikaa vievää puuhaa. Koiraa kannattaa alussa palkita esim. pään sujauttamisesta valjaisiin, jotta koira mieltää pukemisen miellyttäväksi.


Vetovaljaita sovittaessa tarkista nämä kohdat:


Kaula-aukko

Sovitus lähtee liikkeelle kaula-aukon sopivuuden tarkistamisesta. Vetovaljaiden kaula-aukon kuuluu olla huomattavasti napakampi kuin mitä olet todennäköisesti tottunut näkemään normaaleissa arkivaljaissa. Älä siis luovuta samantien vaikka koiran pää ei solahdakkaan täysin vaivattomasti kaula-aukosta läpi (huom. jos käännät kaula-aukon poikittain, koiran korvien suuntaisesti, on pukeminen helpompaa). Kun olet saanut valjaat koiran päälle, nostele/siirtele huolellisesti koiran karvat ja "extranahat" pois valjaan kaula-aukon alta. 

 • Kokeile tässä vaiheessa (vielä ilman vetoa), montako sormea mahtuu vaivatta koiran niskan ja valjaan väliin. Jos sormia mahtuu sinne helposti enemmän kuin kaksi, antaa se osviittaa siitä, että kaula-aukko on todennäköisesti liian suuri. Jos vetovaljaiden kaula-aukko on liian iso, pääsee se vedossa valahtamaan koiran olkapäiden ja lapaluiden päälle. Tämä häiritsee etujalkojen normaalia liikettä ja voi johtaa nivelten rasitusvammoihin.
 • Jos valjaissa on säädettävät kylkiremmit, kuten Non-stop dogwear Freemotioneissa, kiristä ne sopivaksi, sillä myös tällä on vaikutusta siihen, miten valjas (ja kaula-aukko) asettuu koiralle vedossa.
 • Vedä seuraavaksi valjaita reilusti taaksepäin vetoliinan kiinnityslenkistä ja tunnustele etusormella kohtisuoraan valjaan kaula-aukon alareunalta, tunnetko koiran rintalastan kärjen yläreunan (eli pysyykö valjaan kaula-aukon alareuna koiran rintalastan kärjen päällä/yläreunalla).
 • Liian pieni tai väärän mallinen kaula-aukko jää vedosta huolimatta liian ylös eli rintalastan yläreunan yläpuolelle, jolloin valjas painaa koiran kurkkua.

Rintakappale

Tarkista koiran etupuolelta, ettei rintaosa ole liian leveä koirallesi. Liian leveä rintaosa voi alkaa hangata kainaloita.

Seuraavaksi katso rintakappaleen pituus:

 • Jos rintakappale on liian lyhyt, loppuu valjas ikään kuin kesken ja kylkiremmit osuvat koiran kainaloihin etujalkojen takana. Huomaa tässäkin, että valjas asettuu oikein vasta vedossa. Koiralle juuri oikean kokoiset vetovaljaat saattavat kuroutua ylös kainaloiden taakse ja näyttää hyvinkin epäistuvilta silloin, kun ne ovat "löysänä" koiran päällä.
 • Jos taas rintakappale on koirallesi liian pitkä, tulevat valjaan kylkikappaleet liian pitkälle, koiran rintakehän ja kylkiluiden taakse. Kylkikappaleiden tulisi vedossakin pysyä koiran kylkiluiden päällä. Muutoin ne painavat vedossa herkkää vatsanaluetta. 
 • Oikean kokoiset valjaat jättävät siis vedossa hiukan tyhjää tilaa kainaloiden taakse ja niiden kylkiremmit pysyvät koiran kylkiluiden päällä/etupuolella. 

Alla esimerkkikuva, jossa valjaassa on on koiralle liian pitkä rinta-osa. Valjaan kylkiosat pääsevät koiran rintakehän ja kylkiluiden taakse.

Selkäosan pituus

Täyspitkissä vetovaljaissa vetoliinan kiinnityslenkin tulisi alkaa suunnilleen siitä, mistä koiran häntäkin alkaa. Liian pitkä valjas pääsee valahtamaan koiran takapuolen taakse. Sillä, että valjas jää hiukan lyhyemmäksi, ei ole yleensä suurta merkitystä, kunhan valjaan rintakappale on kuitenkin tarpeeksi pitkä eli kylkiremmit eivät jää kiinni kainaloihin vedossa.

Esimerkki oikein istuvista vetovaljaista

Yllä olevassa kuvassa koiralla on Non-stop Freemotion -valjaat, ja valjaissa on kevyt veto. Kaula-aukko on tarpeeksi napakka eikä ole olkapäiden päällä. Kylkiremmit eivät hankaa kainaloiden taakse mutta pysyvät vedossakin vielä kylkiluiden päällä. 


Autamme mielellämme vetovaljaiden (ja muiden tuotteiden) valinnassa ja sovituksessa. Parasta on, jos pääset koiran kanssa käymään noutovarastollamme Espoossa. Jos käynti paikan päällä ei ole mahdollista, voimme konsultoida myös koiran mittojen, sovituskuvien ja -videoiden avulla. Alla olevan kuvan mukaisilla tiedoilla voimme lähteä kartoittamaan vaihtoehtoja valikoimastamme.