Näin sovitat vetovaljaat koiralle

Tärkein valjakkourheiluvaruste koiralle on oikein istuvat, ergonomiset Y-malliset vetovaljaat. Sopivien vetovaljaiden löytäminen voi käydä suhteellisen helposti - tai olla hyvinkin vaikeaa. Koirat ovat aina yksilöitä ja ruumiinrakenne vaihtelee paljon samanrotuistenkin välillä. Alla ohjeita, joiden avulla osaat kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin valjaita sovitettaessa. Näitä ohjeita voi hyvin soveltaa myös koirien reppujen istuvuuden tarkasteluun, katso tästä muistilistamme koiran repun valintaan.


Yleistä istuvuudesta

Vetovaljaiden istuvuutta tulee aina tarkastella niin, että valjaassa on vetoa. Vetovaljaita on siis helpoin sovittaa avustajan kanssa. Sopivalta vaikuttavien vetovaljaiden löydyttyä lopullisen soveltuvuuden näkee oikeassa vetokäytössä. Vetovaljaiden ostaja voi myös varautua ostamaan useammat valjaat koiran vetouran aikana. Vetovaljaiden tulee aina olla istuvat, eikä niitä ei voi ostaa kovinkaan suurella “kasvuvaralla”. Erityisesti isommat urokset voivat rotevoitua vasta muutaman vuoden iässä ja pitkäturkkisilla turkin määrä voi vaihdella paljonkin vaikuttaen valjaiden istuvuuteen. 


Tarkista nämä:

Kaula-aukko

Valinta lähtee liikkeelle kaula-aukon sopivuuden tarkistamisesta. Liian tiukka tai väärän mallinen kaula-aukko nousee liian ylös koiran kurkulle. Jos kaula-aukko on liian iso, pääsee valjas “valahtamaan” lapojen päälle. Tämä häiritsee olkapäiden normaalia liikettä ja voi johtaa olkapään rasitusvammoihin.


Rintakappale

Tarkista, ettei rintaosa ole liian leveä koirallesi. Liian leveä rintaosa voi alkaa hangata kainaloita.

Seuraavaksi katso rintakappaleen pituus. Jos rintakappale on liian lyhyt, loppuu valjas ikään kuin kesken ja osuu koiran kainaloihin etujalkojen takana. Jos taas rintakappale on koirallesi liian pitkä, tulevat valjaan kylkikappaleet liian pitkälle, koiran kylkiluiden taakse. Kylkikappaleiden tulisi vedossakin pysyä koiran kylkiluiden päällä. Muutoin ne painavat vedossa herkkää vatsanaluetta. 


Selkäosan pituus

Täyspitkissä vetovaljaissa vetoliinan kiinnityslenkin tulisi alkaa siitä, mistä koiran häntäkin alkaa. Liian pitkä valjas pääsee valahtamaan koiran takapuolen taakse.Vetovaljaiden sovitus voi olla aikaa vievää puuhaa. Koiraa kannattaa alussa palkita esim. pään sujauttamisesta valjaisiin, jotta koira mieltää pukemisen miellyttäväksi.