Näin sovitat vetovaljaat koiralle

Tärkein valjakkourheiluvaruste koiralle on oikein istuvat, ergonomiset Y-malliset vetovaljaat. Y-mallilla tarkoitetaan valjaan rintaosaa, joka haarautuu koiran jalkojen välistä Y:n muotoisena. Koirien arkivaljaat ovat perinteisesti olleet T-valjaita, joissa koiran rinnan poikki kulkee remmi, joka rajoittaa jalkojen normaalia liikerataa. Käytännössä kaikki vetovaljaat ovat siis Y-rintaisia mutta merkkejä ja malleja on tarjolla paljon. Vetovaljaat ovat vetokoiran tärkein työväline, joten istuvien valjaiden hankintaan tulee panostaa.

Sopivien vetovaljaiden löytäminen voi käydä suhteellisen helposti - tai olla hyvinkin haastavaa koiran ruumiinrakenteesta riippuen. Koirat ovat aina yksilöitä ja rakenne voi vaihdella paljon samanrotuistenkin välillä. Alla on ohjeita, joiden avulla osaat kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin valjaita sovitettaessa. Näitä ohjeita voi hyvin soveltaa myös koirien reppujen istuvuuden tarkasteluun, katso tästä muistilistamme koiran repun valintaan.

Vetovaljaiden istuvuutta tulee aina tarkastella niin, että valjaassa on vetoa. Vetovaljaita on siis helpoin sovittaa avustajan kanssa. Sopivalta vaikuttavien vetovaljaiden löydyttyä aivan lopullisen soveltuvuuden näkee oikeassa vetokäytössä. Vetovaljaiden ostaja voi myös varautua ostamaan useammat valjaat koiran vetouran aikana, sillä vetovaljaiden tulee aina olla istuvat eikä niitä ei voi ostaa kovinkaan suurella “kasvuvaralla”. Erityisesti isommat urokset rotevoituvat yleensä vasta muutaman vuoden iässä ja pitkäturkkisilla karvan määrä voi kausittain vaihdella paljonkin vaikuttaen valjaiden istuvuuteen.

Vetovaljaiden sovitus voi olla aikaa vievää puuhaa. Koiraa kannattaa alussa palkita esim. pään sujauttamisesta valjaisiin, jotta koira mieltää pukemisen miellyttäväksi.


Vetovaljaita sovittaessa tarkista nämä kohdat:


Kaula-aukko

Valinta lähtee liikkeelle kaula-aukon sopivuuden tarkistamisesta. Vetovaljaiden kaula-aukon kuuluu olla huomattavasti napakampi kuin mitä olet todennäköisesti tottunut näkemään normaaleissa arkivaljaissa. Älä siis luovuta samantien vaikka koiran pää ei solahdakkaan täysin vaivattomasti kaula-aukosta läpi (huom. kun käännät kaula-aukon leveyssuuntaan, koiran korvien suuntaisesti, on pukeminen yleensä helpompaa). Kun olet saanut valjaat koiran päälle, nostele koiran enimmät karvat ja "extranahat" pois valjaan kaula-aukon alta. Vedä valjaita taaksepäin kiinnityslenkistä ja tunnustele, pysyykö valjaan kaula-aukon alareuna koiran rintalastan kärjen päällä.

  • Liian pieni tai väärän mallinen kaula-aukko nousee vedossa liian ylös painamaan koiran kurkkua.
  • Koiran niskan ja valjaiden väliin ei kuitenkaan kuuluisi mahtua paria sormea enempää, sillä muuten kaula-aukko on todennäköisesti liian suuri. Jos vetovaljaiden kaula-aukko on liian iso, pääsee valjas valahtamaan lapojen päälle. Tämä häiritsee jalkojen normaalia liikettä ja voi johtaa olkapään rasitusvammoihin.
  • Jos valjaissa on säädettävät kylkiremmit, kuten Non-stop dogwear Freemotioneissa, kiristä ne sopivaksi, sillä myös tällä on vaikutusta siihen, miten valjas (ja kaula-aukko) asettuu koiralle vedossa.


Rintakappale

Tarkista, ettei rintaosa ole liian leveä koirallesi. Liian leveä rintaosa voi alkaa hangata kainaloita.

Seuraavaksi katso rintakappaleen pituus:

  • Jos rintakappale on liian lyhyt, loppuu valjas ikään kuin kesken ja kylkiremmit osuvat koiran kainaloihin etujalkojen takana. Huomaa tässäkin, että valjas asettuu oikein vasta vedossa. Koiralle juuri oikean kokoiset vetovaljaat saattavat kuroutua ylös kainaloiden taakse ja näyttää hyvinkin epäistuvilta silloin, kun ne ovat "löysänä" koiran päällä.
  • Jos taas rintakappale on koirallesi liian pitkä, tulevat valjaan kylkikappaleet liian pitkälle, koiran rintakehän ja kylkiluiden taakse. Kylkikappaleiden tulisi vedossakin pysyä koiran kylkiluiden päällä. Muutoin ne painavat vedossa herkkää vatsanaluetta. 
  • Oikean kokoiset valjaat jättävät siis vedossa hiukan tyhjää tilaa kainaloiden taakse ja niiden kylkiremmit pysyvät koiran kylkiluiden päällä/etupuolella. 

Alla esimerkkikuva, jossa valjaassa on on koiralle liian pitkä rinta-osa. Valjaan kylkiosat pääsevät koiran rintakehän ja kylkiluiden taakse.

Selkäosan pituus

Täyspitkissä vetovaljaissa vetoliinan kiinnityslenkin tulisi alkaa suunnilleen siitä, mistä koiran häntäkin alkaa. Liian pitkä valjas pääsee valahtamaan koiran takapuolen taakse. Sillä, että valjas jää hiukan lyhyemmäksi, ei ole yleensä suurta merkitystä, kunhan valjaan rintakappale on kuitenkin tarpeeksi pitkä eli kylkiremmit eivät jää kiinni kainaloihin vedossa.Autamme mielellämme vetovaljaiden (ja muiden tuotteiden) valinnassa ja sovituksessa. Parasta on, jos pääset koiran kanssa käymään luonamme Espoossa (olemme vaihtelevasti mukana myös valjakkourheilutapahtumissa). Jos käynti paikan päällä ei ole mahdollista, voimme konsultoida myös koiran mittojen, sovituskuvien ja -videoiden avulla. Alla olevan kuvan mukaisilla tiedoilla voimme lähteä kartoittamaan vaihtoehtoja valikoimastamme.