Myös juuri sinä ja koirasi voitte olla valjakko!

Vaikka useimmille sanasta valjakko tulee mieleen kahdeksan huskya tundralla, voi valjakon muodostaa arkisemmin myös yksi ihminen ja yksi koira kaupungin ulkoilureitillä. Valjakkourheilu kattaa siis myös esimerkiksi koirajuoksun eli canicrossin, jossa koira vetää vetovaljaat päällä lenkkeilijää. Juoksijalla on lantiollaan ergonominen vetovyö ja vetoa on tasaamassa aina joustava vetonaru. Jos et pysty juoksemaan, voit harrastaa vetourheilua myös pyörän, suksien, potkukelkan tai kärryn kanssa.

Koiran valjastaminen esimerkiksi juoksijan tai vaikka kävelijänkin eteen tuo koiran kanssa liikkumiseen ja urheiluun aivan uuden ulottuvuuden. Tällöin sinusta ja koirastasi tulee tiimi, joka ponnistelee yhteiseen tavoitteeseen - molemmat saavat voimaa toisistaan! Koira henkisesti ja ihminen sekä henkisesti että fyysisesti.


Päämäärälläkään ei ole varsinaisesti väliä. Joko tähtäätte siihen, että jaksaisitte kävelyn sijaan juosta edes jonkin matkaa tai tavoitteenanne on vetourheilun arvokisat, yhteistyönne tulee fyysisen puolen lisäksi vahvistamaan suhdettanne.


Vetourheilu on myös lähes ympärivuotinen laji. Kuumilla kesäilmoilla vetoa ei tule harrastaa, mutta muutoin etenkin välineitä vaihtelemalla lajia voi harrastaa lähes milloin vain ja lähes millaisen vain (terveen) koiran kanssa. 


Vetourheilu on etenkin koiralle kuitenkin hyvin fyysisesti rasittava laji. Tämän vuoksi varusteiden täytyy olla ehdottomasti oikeanlaiset ja koiran terveydentilaan täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Lajin aloittamiseen liittyy usein myös paljon kysymyksiä: Millaiset ovat oikeanlaiset valjaat? Kuinka pitkä vetonaru on sopiva pyöräilyyn? Mihin ja miten vetonaru kiinnitetään? Missä koiran kanssa saa hiihtää? Mitä koirajuoksukilpailuihin osallistuminen vaatii?


Traildog-sivustolta tulet löytämään kootusti tietoa asioista, jotka mietityttävät vetourheiluharrastuksesta kiinnostuneita sekä myös lajia jo harrastavia.Huom: Sivusto on auennut syyskuussa 2019, ja sisältöä lisätään jatkuvasti!