Myös juuri sinä ja koirasi voitte olla valjakko!

Myös juuri sinä ja koirasi voitte olla valjakko!

Vaikka useimmille sanasta valjakko tulee mieleen huskyjen vetämä reki, voi valjakon muodostaa arkisemmin myös yksi ihminen ja yksi koira kaupungin ulkoilureitillä. Valjakkourheilu kattaa siis myös esimerkiksi koirajuoksun eli canicrossin, jossa koira vetää vetovaljaat päällä lenkkeilijää. Juoksijalla on lantiollaan ergonominen vetovyö ja vetoa on tasaamassa aina joustava vetonaru. Jos et pysty juoksemaan, voit harrastaa vetourheilua myös pyörän, suksien, potkukelkan, potkupyörän tai kärryn kanssa.

Koiran valjastaminen esimerkiksi juoksijan tai vaikka kävelijänkin eteen tuo koiran kanssa liikkumiseen ja urheiluun aivan uuden ulottuvuuden. Tällöin sinusta ja koirastasi tulee tiimi, joka ponnistelee yhteiseen tavoitteeseen - molemmat saavat voimaa toisistaan! Koira henkisesti ja ihminen sekä henkisesti että fyysisesti. Päämäärälläkään ei ole varsinaisesti väliä. Joko tähtäätte siihen, että jaksaisitte kävelyn sijaan juosta edes jonkin matkaa tai tavoitteenanne on vetourheilun arvokisat, yhteistyönne tulee joka tapauksessa fyysisen puolen lisäksi vahvistamaan suhdettanne.

Valjakkourheilu on lähes ympärivuotinen laji. Kuumilla kesäilmoilla vetoa ei tule harrastaa, mutta muutoin etenkin välineitä vaihtelemalla lajia voi harrastaa lähes milloin vain ja lähes millaisen vain (terveen) koiran kanssa. Vetäminen on koiralle fyysisesti raskasta, joten se on myös mainio tapa purkaa koiran energiaa. Lajin fyysisyyden vuoksi varusteiden täytyy kuitenkin ehdottomasti olla oikeanlaiset, koiran terveydentilaan täytyy kiinnittää erityistä huomiota ja koiran vetokuntoa tulee rakentaa maltilla ja vähitellen. 

Lajin aloittamiseen liittyy usein myös paljon kysymyksiä: Millaiset ovat oikeanlaiset valjaat? Kuinka pitkä vetonaru on sopiva pyöräilyyn? Mihin ja miten vetonaru kiinnitetään? Missä koiran kanssa saa hiihtää? Mitä koirajuoksukilpailuihin osallistuminen vaatii? Ja niin edelleen. Traildogin sivuilta löydät infoa mm. lajiesittelyiden, varusteiden valintaoppaiden ja kisaoppaiden muodossa. Vastaamme myös mielellämme lisäkysymyksiin. Ole siis rohkeasti yhteydessä!


Tutustu tästä valjakkourheiluvarusteiden valikoimaamme. Laji- ja varusteoppaisiin pääset Lajitietoutta-pudotusvalikosta.