Vetoadapterin valintaopas

Mikä on vetoadapteri?

Vetoadapteriksi kutsutaan pyörän keulalla olevaa taipuisaa ja eteenpäin olevaa ns. antennia. Se on tarkoitettu pyöräilyyn, jossa koira etenee pyörän edellä, yleensä vetäen. Vetoadapteri pitää vetonarun ylhäällä ja estää sitä sotkeutumasta eturenkaaseen, vaikka koira hidastaisi tahtiaan ja hihna löystyisi. Tämä lisää turvallisuutta huomattavasti.

Vetoadapterissa oleva jousi/antenni on taipuisa, jotta se myötäilee koiran liikkeitä. Jousta itsessään ei kuitenkaan ole tehty kestämään vetoa, joten vetonaru tulee AINA kiinnittää pyörän rungon ympärille (tai joidenkin adapterimallien kiinnikeosassa olevaan lenkkiin). Hihnaa ei siis ikinä kiinnitetä antennin päässä olevaan rinkulaan, vaan pyörään. Vetoadapterin kanssa tulee käyttää joustavaa vetonarua, jonka pituus on hyvä olla noin 2.5–3 metriä venytettynä. Tällöin koiran ja pyörän välille jää tarpeeksi tilaa.

Vetoadapterimalleja on erilaisia, sillä pyörätkin poikkeavat toisistaan. Valikoimastamme löytyy useita eri adapterimalleja, myös sellaisia, jotka sopivat moderniin maastopyörään/täysjoustopyörään/fatbikeen. Vetoadapteri asennetaan useimmiten joko pyörän rungon ympärille tai kaulaputken ympärille - pyörän muotoilusta ja adapterimallista riippuen. Myös ohjaustankoon asennettavia adaptereita on saatavilla. Ole yhteydessä, jos tarvitset apua valintaan. Kerro myös pyöräsi malli ja/tai laita kuva pyöräsi etuosasta.

Vetoadapteri pyörään, kickbikeen vai Kickspark-potkukelkkaan?

Polkupyörien ja potkulautojen rakenne on vetoadaptereiden kannalta yleensä samanlainen, joten samat adapterit käyvät molempiin kulkupeleihin. Mallikohtaisia eroja saattaa olla, joten tarkista yhteensopivuus, mikäli suunnittelet siirtäväsi adapteria pyörästä toiseen. Kickspark-potkukelkkojen rungon kanssa yhteensopivia malleja ovat Kainpon adapterit.

Kiinnitystapojen erot

Kaikki adapterit on suhteellisen helppoja asentaa pyörään - pieniä eroja on, mikäli adapteria on tarkoitus irrotella jatkuvasti tai siirtää pyörästä toiseen. Kaikki adapterit on kuitenkin asennettavissa perustyökaluja käyttäen. Gravity Scootersin kevyt malli ei tarvitse mitään työkaluja, vaan se kiristetään pyörään käsin. Koska vetonaru kiinnitetään aina pyörään eikä antenniin, on kevytkin ratkaisu toimiva.

Merkittävin ero kiinnitystapojen välillä on kiinnityskohta - rungon, kaulaputken vai ohjaustangon ympärille? 

Runkokiinnitys

 • Runkoon kiinnitettäessä koiran sivuttaisliikkeet eivät vaikuta ohjaukseen.
 • Runkokiinnitteisen adapterin kanssa tulee varmistaa, että käännettäessä ohjaustankoa jarru- ja vaihdevaijerit pääsevät liikkumaan riittävästi eivätkä takerru kiinni adapteriin. Kaapelit eivät siis saa olla kovin lyhyet.
  Kainpo Ultra Swingissä pelkkä jousi pääsee kääntymään vapaasti koiran sivuliikkeiden mukaan, joten se on erityisen hellävarainen kaapeleille runkokiinnityksestä huolimatta.
 • Erityisesti vannejarrullisen pyörän kanssa on syytä kiinnittää huomiota siihen, ettei jarruvaijerit ota kiinni adapteriin käännettäessä. Vannejarrujen etujarruvaijeri on yleensä lyhyempi ja voi eturengasta käännettäessä osua adapteriin, mikäli adapteri on asennettu rungon ympäri. Yleensä vannejarrullisissa pyörissä varmempi valinta on adapteri, joka kääntyy ohjauksen mukana.
 • Tarkista:
  • Pyöräsi rungossa on sopiva kohta harkitsemasi adapterin kiinnikkeelle
  • Kiinnikeosan koko suhteessa kyseiseen kohtaan

     Kaulaputkikiinnitys

 • Kaulaputken ympärille kiinnitettynä adapteri kääntyy ohjauksen mukana, eli antenni osoittaa aina samaan suuntaan eturenkaan kanssa. Tästä syystä myös koiran vetäessä sivulle esimerkiksi kaarteessa, antenni ohjautuu vetoliinan suuntaan ja täten kääntää myös ohjausta samaan suuntaan. Vaikutus ei ole suuren suuri, sillä antenni on joustava ja taipuu vedon myötä, mutta asia on hyvä ottaa huomioon.
 • Pyörän kaapeleiden osalta huoleton valinta.
 • Kiinnikeosan asentaminen pyörään vaatii ohjainkannattimen irroituksen. Tämä on kuitenkin ns. kerta-asennus, mikäli kiinnikeosaa ei tarvitse vaihdella pyörästä toiseen. Itse jousiosan saa irroitettua kiinnikkeestä kaikissa adapterimalleissa.
 • Kaulaputken ympäri asennettaessa voi olla tarpeen käyttää erillistä nylonholkkia, joka vaihdetaan ohjainkannattimen alla olevan korokepalan tilalle. Tämä koskee Kainpon adaptereita. Non-stop Bike Antenna asennetaan suoraan korokepalan tilalle ilman nylonholkkia.
 • Tarkista:
  • Pyöräsi kaulaputken halkaisija
  • Onko kaulaputkessa tilaa kiinnikeosalle? (kiinnike korvaa yleensä 1-2 korokepalaa kaulaputken ympäriltä)

    Ohjaustankokiinnitys

 • Ohjaustankoon kiinnitettynä adapteri kääntyy ohjauksen mukana, eli antenni osoittaa aina samaan suuntaan eturenkaan kanssa. Tästä syystä myös koiran vetäessä sivulle esimerkiksi kaarteessa, antenni ohjautuu vetoliinan suuntaan ja täten kääntää myös ohjausta samaan suuntaan. Vaikutus ei ole suuren suuri, sillä antenni on joustava ja taipuu vedon myötä, mutta asia on hyvä ottaa huomioon.
 • Pyörän kaapeleiden osalta huoleton valinta.
 • Ohjaustankokiinnitteinen adapteri on Non-stop KlickFix. Sen etuna on antennin helppo irrotettavuus nappia painamalla, ja tankoon jäävään kiinnikkeeseen on saatavilla myös muita varusteita kuten pyörälaukkuja ja -koreja. Sopii useimpiin ohjaustankoihin.
 • Tarkista:
  • Pyöräsi ohjaustangon halkaisija 

Adaptereiden ominaisuustaulukkoTuote


Hinta
Kiinnitys

Antenni irroitettavissa kiinnikkeestä
 ilman työkaluja


Paino


Lisähuomio
RunkoonKaulaputkeenOhjaustankoon
Axaeco GS Antenna59,90 €X


258 gVaatii 50mm rungon halkaisijan
Gravity Scooters Antenna34,90 €X(X)
X130 gKevyt ja helppo asentaa / siirrellä pyörästä toiseen
Inlandsis Bikejor MAX UL74,90 €X

X360 gPitkä U-pultti eli sopii myös paksumpiin runkoihin. Ei sovi kickbikeihin.
Kainpo Universal78,90 €XX (nylonholkilla)

400 gSopii myös Kickspark-potkukelkkaan.
Kainpo Combi Plus89,90 €XX (nylonholkilla
X770 gKäännettävissä myös sivuasentoon. Jäykin jousi.
Kainpo Ultra Swing98,90 €XX (nylonholkilla)

509 gAntenni kääntyy vapaasti vedon suuntaan = ei vaikuta ohjaukseen kaulaputkikiinnityksessäkään, hellä kaapeleille
Non-stop Antenna48,90 €
X

246 gKevyt ja sopii useimpiin pyöriin
Non-stop Antenna KlickFix79,90 €

XX
Irtoaa napin painalluksella
265 g Samaan kiinnikkeeseen saatavilla myös muita varusteita kuten koreja.


Esimerkkejä adapterivalinnoista

Koira vierellä?

Jos tarkoituksenasi on pyöräillä niin, että koira kulkee pyörän vierellä, tutustu näihin tuotteisiin:

Lue lisää koiran kanssa pyöräilystä lajisivultamme!