Koiran silmien suojaaminen on fiksua - tutustu Rex Specs koiran aurinkolaseihin

Koiran silmien suojaaminen on fiksua - tutustu Rex Specs koiran aurinkolaseihin


Suojalasit koiralle ovat muutakin kuin coolit - koiran silmät tarvitsevat suojaa siinä missä ihmistenkin

Koiran suojalasit/aurinkolasit ovat monelle uusi tuttavuus: toiset ihastuvat niiden päheään ulkonäköön ja toiset ehkä miettivät mielessään, etteivät koirat ole ennenkään suojalaseja tarvinneet. Rex Specs -koirien suojalasit on kuitenkin kehitetty aitoihin tarpeisiin.

Yhdysvaltalaiset Jesse ja Aiden saivat muutama vuosi sitten tuomion eläinlääkäriltään molemmille koirilleen: auringon valosta pahenevien silmäongelmien takia vaihtoehtona oli joko vähentää ulkona vietettyä aikaa tai alkaa käyttää koirilla aurinkolaseja. Toisella koirista todettiin pannus eli krooninen pinnallinen sarveiskalvon tulehdus, jonka UV-säteily laukaisee, ja toisella koiralla vaaleat silmänympärykset pääsivät toistuvasti palamaan auringossa. Koska markkinoilta ei tuolloin löytynyt istuvia ja tarpeeksi suojaavia laseja, päättivät he luoda juuri koirien tarpeisiin soveltuvat suojalasit. Sellaiset, jotka eivät rajoita koiran näkökenttää ja pysyvät päässä vauhdikkaammassakin toiminnassa. Näin syntyivät RexSpecs -suojalasit, joista hyötyvät jo tuhannet koirat ympäri maailman.

Koirien aurinkolasit antavat suojaa monissa tilanteissa

Haitallisen UV-säteilyn estämisen lisäksi suojalasien käytölle on monta muutakin funktiota. Ne suojaavat silmiä mm. lumisokeudelta, viimalta, pölyltä, hiekalta, hyttysiltä sekä teräviltä risuilta ja heiniltä. 

Rex Specs -koirien suojalaseista hyötyvät suuresti esimerkiksi:

  • työkoirat (armeija, poliisi yms)

  • koirat, jotka kulkevat mönkijän, avoauton, moottoripyörän, -kelkan tai -veneen kyydissä

  • veneilevät ja veden äärellä aikaa viettävät koirat

  • vuorilla ja tuntureissa, etenkin lumisissa olosuhteissa, liikkuvat koirat

  • metsästyskoirat ja muut koirat, jotka liikkuvat usein risukossa/kaislikossa/heinikossa

  • silmäsairauksista kärsivät koirat (esim. pannus / krooninen sarveiskalvontulehdus, värikalvon rappeuma)

  • silmävammoista toipumassa olevat koirat

  • koirat, joilla silmät ovat kallonmuodosta johtuen alttiimpia ulkoisille haittatekijöille ja vaurioille.

Loppujen lopuksi suojalasit voivat siis osoittautua tarpeellisiksi hyvinkin monille paljon aikaa ulkona viettäville koirille. Silmävamma voi tapahtua silmänräpäyksessä, esimerkiksi terävän heinänkorren tökätessä silmään, tai se voi kehittyä salakavalasti pidemmän ajan kuluessa.

Keväthankien petollisuus

Koiran silmien suojaamisen tarve korostuu kirkkailla keväthangilla, sillä valkoinen lumi lisää vahingollisen uv-säteilyn heijastumista silmiin. Vaarana on mm. sarveiskalvon tulehdus eli niin sanottu lumisokeus.

"Vietimme taannoin aurinkoisen pääsiäisloman koiran kanssa Norjan vuorilla hiihtovaeltaen ja lasketellen. Valkoiset, Jäämerestä nousevat vuorenrinteet hohtivat kevätauringossa ja koira nautti puuhasta vähintäänkin yhtä paljon kuin me. Tuo hohde ei ollut kuitenkaan pelkästään vain positiivista. Suojalasien hankinta koiralle oli käynyt mielessä kyllä ennen matkaa, mutta jäänyt sitten jostain syytä tekemättä. Ehkäpä ne tuntuivat tuolloin hiukan liioitellulta varusteelta. Jälkikäteen olemme ymmärtäneet, että lasit olisivat olleet ehdottomasti viisas valinta - ja sellaiset tulevat olemaan vastaavilla reissuilla ehdottomasti käytössä. Koirallemme ei ole diagnosoitu silmäsairautta, mutta huomaamme itse, että sen silmät ovat tuon valkoisilla keväthangilla vietetyn ajan jälkeen tulleet herkemmiksi kirkkaalle valolle. UV-säteily heijastuu lumelta (tai vedestä) voimakkaasti, ja ilman aurinkolaseja toimiminen haastavimmissa olosuhteissa on käytännössä lähes mahdotonta. Koiran silmien suojaaminen vastaaviin olosuhteisiin tuntuukin nyt täysin itsestäänselvyydeltä, niin silmävaurioiden estämiseksi kuin koiran normaalin näkemisen ja liikkumisen vuoksi."

Koirasi ja terveiden yhteisten seikkailuvuosien vuoksi ole siis mieluummin viisas kuin jälkiviisas ja suojaa koirasi silmät!

Takaisin blogiin