Koirapyöräily eli bikejoring

Koirapyöräilyssä koira vetää pyöräilijää pyörän edessä. Vetovaljain varustetun koiran ja pyörän välissä on joustava vetonaru sekä pyörän eteen kiinnitetty vetoadapteri eli jousi, joka estää vetonarun sotkeutumisen eturenkaaseen. Koirapyöräily on vauhdikas laji, joka vaatii erityisesti koiralta nopeutta ja kuntoa. Koirapyöräilyn huippujen nopeudet ovat parhaimmillaan yli 40 km/tunnissa.

KOIRAPYÖRÄILYN ALOITTAMINEN

Kun koira valjastetaan pyörän eteen, tulisi sen jo osata vetämisen alkeistaidot, suunta- ja pysähtymiskäskyt sekä muiden liikkujien ohittaminen. Vetourheilun alkeet on helpoin opettaa koiralle koirajuoksun kautta. Koiralle pyörä voi olla aluksi vieras ja pelottava kapistus, joten se olisi hyvä totuttaa ensin myös pelkkään pyörän vieressä rennosti olemiseen ja kulkemiseen. 

Monelle tottumattomalle koiran kanssa pyöräily tuntuu ajatuksena pelottavalle. Taustalla on ehkäpä ikävä kokemus siitä, että on lennetty aikoinaan pusikkoon koiran nykäistessä pyöräilijän kädessä pitämästä hihnasta. Oikeilla varusteilla ja oikeaoppisella hihnan/vetonarun kiinnitystavalla, saa koirapyöräilystäkin huomattavasti turvallisempaa eivätkä riskit ole sen suurempia kuin muissakaan vetourheilulajeissa. Turvallisuutta lisää toki myös pyöräilijän omat ajotaidot. Esimerkiksi maastopyöräilyn alkeiskurssit toimivat hyvänä alkuna tekniikkaharjoittelulle.

KOIRAPYÖRÄILYN VARUSTEET


Vetovaljaat koiralle

Koiralle hyvin istuvat, oikean kokoiset, vetourheiluun tarkoitetut valjaat

Joustava vetonaru

Koirapyöräilyssä vetoliinan tulee olla pidempi kuin esim. koirajuoksussa. Kilpailusäännöt toimivat hyvänä ohjenuorana: koirapyöräilyssä täyteen mittaan venytetyn vetonarun täytyy olla vähintään 2 m ja enintään 3 m mitattuna koiran takaosasta pyörän etuosaan. Vetonarun pyöräilijän puoleisessa päässä on kiellettyä olla minkäänlaista metallikoukkua tai metallirengasta.

Vetoadapteri

Pyörän keulasta lähtevä vetoadapteri lisää koirapyöräilyn turvallisuutta huomattavasti, sillä se estää vetonarun sotkeutumisen eturenkaaseen, vaikka koira koira hidastaa yllättäen ja vetonaru pääsee löysälle. Vetoadaptereita on erilaisia, mutta yleisesti ottaen ne kiinnitetään pyörän keulaan rungon ympärille tai pyörän ohjaustangon alle keulaputken ympärille.

Vetovyö

Jos vetonaru on kiinnitetty pyörän sijaan itse pyöräilijään, tulee vetonaru kiinnittää selkäpuolelta ainakin 7 senttimetrin levyiseen vetovyöhön. Turvallisempi valinta on kuitenkin vetoadapterin käyttäminen.


KOIRAPYÖRÄILYKILPAILUT

Suomessa niin kutsuttuja sulan maan valjakkourheilukilpailuja järjestetään keväisin ja syksyisin. Kesät ovat valjakkourheilijoiden loma- ja peruskuntokautta, sillä kuuma sää ei ole sopiva valjakkourheilun harrastamiseen. 

Suomen Valjakkourheiluliiton alaisissa kilpailuissa on käytössä kansainvälisen valjakkourheiluliiton IFSS:n kilpailusäännöt. Kansalliset säännöt täydentävät IFSS:n sääntöjä kansallisissa valjakkourheilukilpailuissa ja SM-kilpailuissa.

Tietoa tulevista koirapyöräilykilpailuista löydät täältä: Valjakkourheilukilpailut ja -tapahtumat. Kilpailuilmoituksissa koirapyöräilysarjan luokkalyhenne on DBM / DBW (koirapyöräily miehet / naiset).
Traildog on liikkuvan koiraihmisen sivusto, joka tarjoaa tietoa koiran kanssa retkeilystä ja valjakkourheilusta.

Sivusto on auennut syyskuussa 2019, ja sisältöä lisätään jatkuvasti!

Tassuttele Traildogin poluille siis uudemmankin kerran tarkistamaan uusimmat lisäykset ja ajankohtaiset aiheet.