Koirapyöräily eli bikejoring

Koirapyöräilyssä koira vetää pyöräilijää pyörän edessä. Vetovaljain varustetun koiran ja pyörän välissä on joustava vetonaru sekä pyörän eteen kiinnitetty vetoadapteri eli jousi, joka estää vetonarun sotkeutumisen eturenkaaseen. Koirapyöräily on vauhdikas laji, joka vaatii erityisesti koiralta nopeutta ja kuntoa. Koirapyöräilyn huippujen nopeudet ovat parhaimmillaan yli 40 km/tunnissa.

KOIRAPYÖRÄILYN ALOITTAMINEN

Kun koira valjastetaan pyörän eteen, tulisi sen jo osata vetämisen alkeistaidot, suunta- ja pysähtymiskäskyt sekä muiden liikkujien ohittaminen. Vetourheilun alkeet on helpoin opettaa koiralle koirajuoksun kautta. Koiralle pyörä voi olla aluksi vieras ja pelottava kapistus, joten se olisi hyvä totuttaa ensin myös pelkkään pyörän vieressä rennosti olemiseen ja kulkemiseen. 

Monelle tottumattomalle koiran kanssa pyöräily tuntuu ajatuksena pelottavalle. Taustalla on ehkäpä ikävä kokemus siitä, että on lennetty aikoinaan pusikkoon koiran nykäistessä pyöräilijän kädessä pitämästä hihnasta. Oikeilla varusteilla ja oikeaoppisella hihnan/vetonarun kiinnitystavalla, saa koirapyöräilystäkin huomattavasti turvallisempaa eivätkä riskit ole sen suurempia kuin muissakaan vetourheilulajeissa. Turvallisuutta lisää toki myös pyöräilijän omat ajotaidot. Esimerkiksi maastopyöräilyn alkeiskurssit toimivat hyvänä alkuna tekniikkaharjoittelulle.

KOIRAPYÖRÄILYN VARUSTEET

Vetovaljaat koiralle
Koiralle hyvin istuvat, oikean kokoiset, vetourheiluun tarkoitetut valjaat. Valjaat eivät saa hiertää tai puristaa mistään eikä rajoittaa koiran raajojen liikkeitä. Hyvin istuva vetovaljas ohjaa vedon koiran rintaan. Lue lisää oikeanlaisten valjaiden löytämisestä sovitusoppaastamme. Voit myös kysyä meiltä sopivien valjaiden ja varusteiden valinnasta. Älä koskaan vedätä koiraa kaulapannalla edes kokeilun vuoksi!

Joustava vetonaru
Koirapyöräilyssä vetoliinan tulee olla pidempi kuin esim. koirajuoksussa. Kilpailusäännöt toimivat hyvänä ohjenuorana: koirapyöräilyssä täyteen mittaan venytetyn vetonarun täytyy olla vähintään 2 m ja enintään 3 m mitattuna koiran takaosasta pyörän etuosaan. Vetonarun pyöräilijän puoleisessa päässä on kiellettyä olla minkäänlaista metallikoukkua tai metallirengasta.

Vetoadapteri
Pyörän keulasta lähtevä vetoadapteri lisää koirapyöräilyn turvallisuutta huomattavasti, sillä se estää vetonarun sotkeutumisen eturenkaaseen, vaikka koira koira hidastaa yllättäen ja vetonaru pääsee löysälle. Vetoadaptereita on erilaisia, mutta yleisesti ottaen ne kiinnitetään pyörän keulaan rungon ympärille tai pyörän ohjaustangon alle keulaputken ympärille.

Vetovyö
Jos vetonaru on kiinnitetty pyörän sijaan itse pyöräilijään, tulee vetonaru kiinnittää selkäpuolelta ainakin 7 senttimetrin levyiseen vetovyöhön. Turvallisempi valinta on kuitenkin vetoadapterin käyttäminen.

KOIRAPYÖRÄILYKILPAILUT

Suomessa niin kutsuttuja sulan maan valjakkourheilukilpailuja järjestetään keväisin ja syksyisin. Kesät ovat valjakkourheilijoiden loma- ja peruskuntokautta, sillä kuuma sää ei ole sopiva valjakkourheilun harrastamiseen. 

Suomen Valjakkourheiluliiton alaisissa kilpailuissa on käytössä kansainvälisen valjakkourheiluliiton IFSS:n kilpailusäännöt. Kansalliset säännöt täydentävät IFSS:n sääntöjä kansallisissa valjakkourheilukilpailuissa ja SM-kilpailuissa. Tietoa tulevista koirapyöräilykilpailuista löydät täältä: Valjakkourheilukilpailut ja -tapahtumat. Kilpailuilmoituksissa koirapyöräilysarjan luokkalyhenne on DBM / DBW (koirapyöräily miehet / naiset).

PYÖRÄILY KOIRAN KANSSA

Termillä koirapyöräily viitataan siis vetourheilulajiin, mutta pyöräillä voi koiran kanssa toki myös rennommin. Jos tarkoituksena on, että koirasi vetämisen sijaan juokseekin pyörän rinnalla, ovat varusteetkin hiukan erilaiset. Emme suosittele pyöräilemään ikinä niin, että talutin on pyöräilijän kädessä! Ohessa siis vinkkejä varusteisiin, joilla koiran kanssa on turvallista/mukavaa lähteä lenkille.

Koiran juoksuttaminen pyörän rinnalla hiekkateillä: 
Silloin kun koirasi ei juurikaan vedä vaan juoksee rinnalla (mielellään asfaltin sijaan hiekkateillä tai muulla pehmeämmällä alustalla), fiksu valinta on pyörän keulaan asennettava mutta sivulle käännettävissä oleva vetoadapteri kuten Kainpo Combi Plus. Adapterin avulla voit pitää molemmat kädet turvallisesti ohjaustangossa. 

Sivulle kääntyvän adapterimallin lisäksi myös normaalin runkokiinnikkeisen adapterin, kuten Kainpo Universalin, voi asentaa satulatolpan ympärille, takaviistoon. Isommatkaan satunnaiset nykäykset eivät hetkauta pyöräilijää, kun ne kohdistuvat pyörän keskelle satulatolppaan, jonka päällä istut koko painollasi. HUOM: Satulatolppa-asennus ei ole valmistajan eli Kainpon ohje. Universal-adapteri on suunniteltu eteenpäin suuntautuvaan vetoon, eikä valmistajan tai myyjien takuu kata mahdollista sivuasennuksesta johtuvaa jousen rikkoontumista. Oman pitkäaikaisen kokemuksemme mukaan Universal-adapteri on kuitenkin kestänyt hyvin myös kyseisellä asennustavalla, kun koira juoksee suurimmaksi osaksi vetämättä. Jousia on myös saatavilla varaosina.

Kolmas vaihtoehto on koiran kiinnittäminen pyöräilijän lantion ympäri olevaan taluttimeen. Lisää tästä alla.

Koiran kanssa pyöräily maastossa/poluilla:
Kun pyöräilet maastossa koira kytkettynä, yksi vaihtoehto on pyörän eteen asennettava adapteri (kaikki valikoimamme adapterimallit). Tällöin koira voi edetä pyöräilijän edellä myös vetämättä ilman, että joustohihna sotkeutuu eturenkaaseen. Sivulle käännetty keulakiinnitteinen adapteri ei luonnollisestikaan toimi maastopyöräillessä kapeilla poluilla. Satulatolpasta takaviistoon lähtevä adapteri ei vie yhtä paljoa sivuttaistilaa poluilla.

Poluilla (ja toki myös leveämmillä baanoilla) pyöräillessä näppärä vaihtoehto on pyöräilijän lantion ympärille helposti kiinnitettävä talutin. Silloin hihna ei saa olla liian pitkä, jottei koira pääse juoksemaan pyörän eturenkaan eteen tai hihna sotkeutumaan polkimiin. Sopivaksi olemme todenneet esimerkiksi Ruffwear Roamer Leash -hihnan lyhyemmän eli 1,7–2,1 metrin version. Säädettävän, nopean lantiokiinnityksen lisäksi siinä on nykäyksiä vaimentava jousto sekä kahva, josta koiran saa tarvittaessa pidettyä myös aivan lähellä esim. ohituksissa. Hihna on myös näppärä kietaista kokonaan lantion ympärille silloin, kun koira ei ole siihen kytkettynä.

Koiran varusteet sivulla juoksutettaessa:
Kun koira juoksee pyörän rinnalla, kannattaa sillä olla päällään pitkien vetovaljaiden sijaan lyhyemmät Y-valjaat tai vähintäänkin leveä kaulapanta. Valinta riippuu koirasta ja pyöräilymaastosta. Tasaisilla hiekkateillä hyvin kuuliaisen koiran kanssa nykäyksiä tulee vähemmän, jolloin panta + joustava talutin tai joustopala voivat olla riittävä yhdistelmä. Ergonomisempi valinta on kuitenkin aina Y-mallinen valjas (ei siis T-valjas, jossa rinnan yli kulkee poikittain remmi, joka estää jalkojen luonnollista liikettä). Valjaat kannattaa olla aina, jos poikkeat poluille, koska silloin meno on väistämättä epätasaisempaa. Esimerkiksi Non-stop dogwearin Line Harness -valjaat sopivat erinomaisesti traildogeille!

VETÄÄKÖ KOIRA AINA HIHNASSA, JOS SEN KANSSA HARRASTETAAN VETOLAJEJA?

Eräs vetolajien aloittamista harkitsevia mietityttävä asia on se, että alkaako koira vetää myös arkilenkeillä hihnassa. Käytännössä koirat oppivat nopeasti erottamaan eri varusteista sen, milloin saa vetää kunnolla ja milloin ei. Vetovaljaat ovat koiralle erituntuiset päällä kuin normaalit arkiulkoiluvarusteet, joten erottelu on niille helppoa. Loogista koiralle siis onkin, että vetolenkeillä käytössä on eri valjaat kuin ne, joilla on opeteltu kulkemaan arjessa kauniisti vetämättä.

Koira, jolla harrastetaan vetolajeja, ei siis tarkoita automaattisesti aina hihnassa vetävää koiraa. Vetolajien harrastaminen on myös oiva tapa kanavoida aktiivisen koiran energiaa liikuntaan. Näin ollen luvallinen vetäminen vetovarusteissa voi hyvinkin helpottaa myös arkilenkkeilyä.