Vetovyön valintaopas

Vetovyö on ihmisen lantiolle tuleva vyö, jossa on kiinnitys koiran taluttimelle / joustavalle vetonarulle ja joka on tehty sekä kestämään vetoa että jakamaan vedon paine tasaisesti ihmisen lantion alueelle. Vetovyötä käytetään valjakkourheilulajeissa (koirajuoksu ja koirahiihto) mutta se sopii mainiosti myös koiran kanssa vaeltamiseen ja arkilenkkeilyyn. 

Kaikki vetovyöt käyvät eri lajien harrastamiseen, mutta eri vöissä on myös erilaisia ominaisuuksia, joiden käytännöllisyys korostuu eri aktiviteeteissa tai eri käyttäjillä. Vetovyön valinnassa kannattaa siis ottaa huomioon aktiviteetit, joita vyöllä on tarkoitus pääasiallisesti harrastaa. Osassa vetovöistä liinan kiinnityspiste on lantioluiden tasolla, osassa alempana pakaroiden päällä; ja osassa kiinnityspiste on kiinteä ja toisissa taas liikkuva sekä säädettävissä lähemmäs tai kauemmas ihmisestä, jolloin vetotuntuma on erilainen.

Idea kaikissa vöissä on kuitenkin sama: vetovyön tulisi istua ihmisen lantioluiden tietämillä (ei ylhäällä vyötäröllä) ja takaosan olla tarpeeksi leveä, jotta paine jakautuu tasaisesti. 

Oikeaan kohtaan lantioluiden tietämille säädetty vetovyö ohjaa vedon käyttäjän lantioon, ei nykäyksille herkkään selkään. 

Miksi vetovöissä on jalkalenkit?

Erityisesti vähänkään voimakkaampien koirien kanssa jalkalenkkien merkitys korostuu: lenkit estävät vyön hilautumisen ylös vyötärölle kesken liikunnan. Vyötäröllä/selässä oleva vyö yhdistettynä nykäisyihin ja vetoon johtaa herkästi selkävammoihin. Osassa vetovöistä jalkalenkit ovat irrotettavissa. Ilman jalkalenkkejä olevat vyöt soveltuvat ei-vetävän koiran tai aivan pienten koirien kanssa ulkoiluun ja lenkkeilyyn.

Joitakin vetovyön valitsijoita huolettaa se, hiertävätkö jalkalenkit tai tuntuvatko ne inhottavilta. Jalkalenkkien olemassa oloon kuitenkin tottuu nopeasti ja jos vyö on käyttäjälleen sopivan mallinen ja oikein säädetty, ei jalkalenkkien pitäisi päästä hiertämäänkään.

Mihin koiran hihna kiinni vaelluksilla? Soveltuuko jokin vetovyö yhteen rinkan kanssa?

Vaelluksilla koirat on useimmiten pidettävä kytkettyinä. Monet haluavat vaeltaessa pitää kädet vapaana, jolloin taluttimen kiinnittäminen lantiolle on kätevä vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rinkkojen lantiovöitä ja niiden solkia ei yleensä ole suunniteltu kestämään eteenpäin suuntautuvaa vetoa. Mikäli ei halua ottaa riskejä rinkan rikkoutumisen kanssa, on erillinen vetovyö hyvä vaihtoehto.

Usein perinteiset vetovyöt jäävät kuitenkin ikävästi rinkan lantiovyön kanssa samaan kohtaan. Monet retkeilijät päätyvätkin alunperin koirajuoksuun suunniteltuihin vyömalleihin, joissa hihnan kiinnitys on perinteisiä vetovöitä alempana pakaroiden korkeudella ja hihnan kiinnitys on vapaasti sivulta sivulle liukuva. Näin vyö ei lähde kääntyilemään ihmisen päällä, vaikka koira vetäisikin sivulle.

Kuvassa Non-stop dogwear CaniX Belt.

Tällaisia rinkan kanssa hyvin samaan aikaan käytettäväksi soveltuvia vyömalleja ovat:

Jos retkeilet ilman rinkkaa ja kaipaat yksinkertaista perinteisempää vetovyömallia, katso alempaa koirahiihtoon suosittelemamme vyömallit. 

Paras vetovyö canicrossiin eli koirajuoksuun?

Canicrossissa vetovyössä on hyvin olennaista olla jalkalenkit, jotka pitävät vyön tarpeeksi alhaalla lanteilla. Käytännössä kaikilla jalkalenkillisillä vetovyömalleilla voi canicrossata, mutta monet juoksijat (ja erityisesti voimakkaiden koirien kanssa muutoinkin liikkuvat) pitävät vetovöistä, joissa veto tulee alempaa pakaroiden korkeudelta. Normaalia alempana oleva vetonarun kiinnityspiste keventää juoksua verrattuna perinteiseen lantioluiden korkeudella olevaan kiinnityspisteeseen. Matalamman vetopisteen vöissä voimakaskaan veto ei pääse herkästi notkistamaan ala-/keskiselkää. Liikkuvan vetonarun kiinnityksen ansiosta vyö ei kierry juoksijan päällä käännöksissä tai vaikka koira vetäisi sivuun. 

Erityisesti koirajuoksuun soveltuvia matalan vetopisteen vetovyömalleja ovat esimerkiksi:

Non-stop dogwear Canix Belt takaa

I-Dog Canyon juoksuvyö: liikkuvan vetoliinan kiinnityspisteen ansiosta vyö ei kierry päällä koiran siirtyessä sivuun

Etsinnässä koirahiihtoon ja moneen menoon soveltuva vetovyö?

Myös edellä mainituilla juoksuun suunnitelluilla matalan vetopisteen vöillä voi kaikilla myös hiihtää. Mikäli kuitenkin hiihdät aktiivisemmin luisteluhiihtoa, voi lantioluita alempana oleva vetopiste alkaa häiritä, sillä se väistämättä rajoittaa jossain määrin sivuttaispotkuliikettä. Jos vyön pääasiallinen käyttötarkoitus on hiihto, suosittelemme tutustumaan erityisesti näihin malleihin:

  • Non-stop dogwear Loype Belt (Paniikkilukollinen takataskullinen malli, johon saa erinomaisesti yhdistettyä myös fleksitaluttimen retkeilykäyttöä varten. Kilpailijoiden suosima malli.)
  • Non-stop dogwear Trekking Belt (Avokoukullinen perinteinen malli, monta kokovaihtoehtoa.)
  • Non-stop dogwear Ferd Belt (Soveltuu myös ahkion vetämiseen. Helppo kiinnittää myös useampi hihna tai fleksi. Monta kokovaihtoehtoa.)

Mielessä koirahiihdossa kilpaileminen?

Koirahiihtokilpailuissa vetovyössä tulee sääntöjen mukaan olla avokoukku tai paniikkilukko. Moniin vetovöihin voi sopivan lukon vaihtaa helposti myös jälkikäteen. Valmiiksi hiihtoon kisahyväksytyillä lukoilla olevia vetovöitä ovat:

Non-stop Loype Belt soveltuu mainiosti niin koirahiihdossa kilpailemiseen kuin leppoisampaankin menoon.

Vetovyö yhdessä fleksitaluttimen kanssa?

Osa retkeilijöistä ja koiran kanssa hiihtelevistä kaipaa joustoliinan sijaan kelataluttimen tuomaa liikkumavapautta. Fleksitaluttimen saa näppärästi kiinnitettyä kahvastaan näihin vetovyömalleihin:

Näistä vöistä lukon saa helposti irroitettua ja fleksin roikkumaan kahvastaan vyön etuosaan niin, että fleksin kahva pääsee vapaasti kääntyilemään koiran liikkeiden mukaan. Fleksin saa kiinnitettyä ja kiristettyä etuosaan sen verran korkealle, ettei se jää heilumaan ikävästi kävelijän/hiihtäjän jalkoihin. Vetovyö + fleksi -yhdistelmään suosittelemme erittäin lämpimästi lisäämään nykäyksiä vaimentavan joustopalan koiran valjaiden ja fleksin väliin. Joustoksi soveltuu esim. WAW Basic tai WAW Sport.

Perheessä useita eri kokoisia käyttäjiä samalle vyölle?

Kaikissa vetovöissä on melko hyvin säätövaraa eri käyttäjille, mutta jos haussa on hyvin yksinkertaisesti eri ihmisille säädettävä, erinomaisesti pehmustettu vetovyö, joka soveltuu aikalailla kaikkeen tekemiseen, kannattaa kääntää katse Non-Stop Dogwear Trekking Belt -vetovyöhön. Hyvät pehmusteet estävät hiertymiä pitkilläkin retkillä ja nopeiden, yksinkertaisten säätöjen avulla vyö on helppo saada istuvaksi erikokoisille ihmisille niin juoksutrikoissa kuin toppahousuissa. Non-stopin vöistä Trekking Beltissä on eniten säätövaraa.

Olisipa kätevää, jos vetovyössä olisi tilaa myös varusteille

Säilytystilaa ja juomapullotasku löytyy Ruffwear Omnijore Hipbeltistä. Omnijore Hipbelt on kevyt ratkaisu niille, jotka haluavat mukaan vettä ja pientä varustetta. 

Jos kaipaat vieläkin enemmän säilytystilaa, Non-Stopin Trekking Belt että Ferd Belt -vetovöihin saa liittettyä lisäosana Non-Stop dogwear Belt Bag -vyölaukun. Sinne mahtuu erinomaisesti vaikkapa puhelin, kamera, taukotakki ja juomapullo.

Vetovyö ja koira, joka ei vedä? Koirasi kulkee nätisti vieressä ja haluaisit vain saada hihnan pois käsistä?

Silloin kun koirasi ei juurikaan vedä, mutta haluaisit vain saada molemmat kädet vapaaksi muihin hommiin, fiksu valinta on joustava talutin, jonka saa kiinnitettyä lantion ympärille. Tällaisia hihnoja ovat esim. Ruffwear Roamer Leash ja Non-Stop Dogwear Adjustable Trekking Leash.

Tällainen hihna on näppärä esim. normaaleilla kävely- tai juoksulenkeillä mutta myös koiran kanssa pyöräillessä. Tällöin voit pitää molemmat kädet turvallisesti ohjaustangossa ja isommatkaan satunnaiset nykäykset eivät hetkauta, sillä ne kohdistuvat satulassa istuvaan lantioosi. Pyöräilyssä hihna ei saa olla liian pitkä, jottei koira pääse juoksemaan pyörän eturenkaan eteen. Sopivaksi olemme todenneet esimerkiksi Ruffwear Roamer Leash -hihnan lyhyemmän eli 1,7–2,1 metrin version. Varsinaiseen koirapyöräilyyn (bikejoring), jossa koira vetää pyöräilijää, on olemassa omat varusteensa. Niistä voit lukea lisää koirapyöräilyn esittelysivulta.

Autamme mielellämme löytämään juuri sinun ja koirasi käyttöön sopivat varusteet. Olethan yhteydessä, jos kaipaat apua valinnassa tai haluat tulla sovittamaan eri malleja.