Vetovyön valintaopas

Millainen on sopiva vetovyö? Vetovyön valintaan vaikuttaa sen käyttötarkoitus: vetovyötä voi käyttää esimerkiksi koirajuoksuun, koirahiihtoon, arkiulkoiluun tai vaelluksilla. Idea on kaikissa kuitenkin sama: vetovyön tulisi istua ihmisen lantioluiden tietämillä ja selkäosan olla tarpeeksi leveä, jotta paine jakautuu tasaisesti.

Erityisesti vähänkään voimakkaampien koirien kanssa jalkalenkkien merkitys korostuu: lenkit estävät vyön nousemisen ylös vyötärölle. Vyötäröllä/selässä oleva vyö yhdistettynä nykäisyihin ja vetoon johtaa herkästi selkävammoihin. Osassa vetovöistä jalkalenkit ovat irrotettavissa. Ilman jalkalenkkejä olevat vyöt soveltuvat ei-vetävän koiran tai aivan pienten koirien kanssa ulkoiluun ja lenkkeilyyn. 

Toisissa vetovöissä liinan kiinnityspiste on lantionluiden tasolla, osassa alempana; ja osassa kiinnityspiste on kiinteä ja toisissa taas liikkuva sekä säädettävissä lähemmäs tai kauemmas ihmisestä, jolloin vetotuntuma on erilainen.

Mihin koiran hihna kiinni vaelluksilla? Soveltuuko jokin vetovyö yhteen rinkan kanssa?

Vaelluksilla koirat on useimmiten pidettävä kytkettyinä. Monet haluavat vaeltaessa pitää kädet vapaana, jolloin taluttimen kiinnittäminen lantiolle on kätevä vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rinkkojen lantiovöitä ja niiden solkia ei yleensä ole suunniteltu kestämään eteenpäin suuntautuvaa vetoa. Mikäli ei halua ottaa riskejä rinkan rikkoutumisen kanssa, on erillinen vetovyö hyvä vaihtoehto.

Usein vetovyö jää kuitenkin ikävästi rinkan lantiovyön kanssa samaan kohtaan. Monet retkeilijät päätyvätkin alunperin koirajuoksuun suunniteltuun Non-Stop Dogwear CaniX Belt -vetovyöhön, jossa koiran hihnan kiinnitys on perinteisiä vetovöitä alempana. CaniX Belt on erittäin kevyt ja ohut vyö, jossa veto jakaantuu tasaisesti lantion alaosaan. CaniX Beltissä on myös kevyesti sivulta sivulle liukuva karabiinikiinnitys koiran taluttimelle, joten vyö ei lähde kääntyilemään ihmisen päällä, vaikka koira vetäisikin sivulle. Erittäin kevyt ja rinkan kanssa hyvin yhteensopiva vetovyövaihtoehto on myös Rock Empire Canicross Belt

Kuvassa Non-stop dogwear CaniX Belt.

Paras vetovyö canicrossiin eli koirajuoksuun?

Canicrossissa vetovyössä on olennaista olla jalkalenkit, jotka pitävät vyön tarpeeksi alhaalla lanteilla. Jo edellä mainittu Non-Stopin CaniX Belt on suunniteltu erityisesti juoksijoita varten. Normaalia alempana oleva vetonarun kiinnityspiste keventää juoksua verrattuna perinteiseen lantioluiden korkeudella olevaan kiinnityskoukkuun. Liikkuvan vetonarun kiinnityksen ansiosta vyö ei kierry juoksijan päällä käännöksissä tai vaikka koira vetäisi sivuun. CaniX Beltissä on monipuoliset säädöt sekä leveys- että korkeussuunnassa, ja  erittäin kevyt ja kestävä alumiininen karabiinihaka hihnan kiinnitystä varten. Takaosassa on myös pieni tasku, jonne voi sujauttaa vaikkapa palkkionamit koiralle. CaniX Belt (vanhalta nimeltään Non-Stop Running Belt) on noussut viime vuosina koirajuoksijoiden ehdottomaksi suosikiksi. 

Non-stop dogwear Canix Belt takaa

CaniXin kanssa hyvin samantyyppinen, erittäin hyvin juoksuun soveltuva laadukas vyö on I-Dog Canyon ALM vetovyö (kuva alla). Tässä vyössä on vetoketjullinen takatasku, jonne mahtuu esim. avaimet tai pieni puhelin. Myös Canyonissa vetopiste on alhaalla eli juoksu sen kanssa on erittäin miellyttävää.

Etsinnässä koirahiihtoon ja moneen menoon soveltuva vetovyö?

Monet koirahiihtäjät (myös huipputason kisaajat) ovat tykästyneet Non-stop dogwear Loybe Belt -vyöhön. Se on kevyt, hengittävä ja erittäin mukavaksi muotoiltu. Loype Beltissä on takana myös vetoketjullinen melko tilava tasku, jonne mahtuu esimerkiksi avaimet ja useimmat puhelimet. Säätöjen tekeminen on helppoa, ja liinan kiinnityspisteen etäisyys ihmisestä on säädettävissä. Kauempana oleva kiinnitys jakaa painetta tasaisemmin lantion alueelle. Loype on erinomainen valinta myös silloin, jos haluat esim. ulkoilla tai retkihiihdellä niin, että koira on kelataluttimessa. Flexin saa kätevästi pujoitettua vetonarun kiinnityslenkkiin. Loypessa tulee mukana nopeasti avattavissa oleva paniikkihaka liinan kiinnitystä varten, mutta kyseisen lukon saa halutessaan helposti myös pois tai korvattua kevyemmällä vaihtoehdolla.

Perheessä useita eri kokoisia käyttäjiä samalle vyölle?

Kaikissa vetovöissä on melko hyvin säätövaraa eri käyttäjille, mutta jos haussa on hyvin yksinkertaisesti eri ihmisille säädettävä, erinomaisesti pehmustettu vetovyö, joka soveltuu aikalailla kaikkeen tekemiseen, kannattaa kääntää katse  Non-Stop Dogwear Trekking Belt -vetovyöhön. Hyvät pehmusteet estävät hiertymiä pitkilläkin retkillä ja nopeiden, yksinkertaisten säätöjen avulla vyö on helppo saada istuvaksi erikokoisille ihmisille niin juoksutrikoissa kuin toppahousuissa. Non-stopin vöistä Trekking Beltissä on eniten säätövaraa.

Vyö (hiihto)vaelluksille?

Jos haet erityisesti vaativaan vaellus- ja hiihtovaelluskäyttöön suunniteltua vyötä, on yksi vaihtoehto CaniX Beltin lisäksi Non-Stop Dogwear Ferd Belt. Ferd Beltin sivuilla oleviin lenkkeihin saat kiinnitettyä pulkan vetoaisat taikka muuta varustetta. Ferd Belt soveltuu toki yhtälailla myös normaaliin koirahiihtoon ja arkiulkoiluun.

Olisipa kätevää, jos vetovyössä olisi tilaa myös varusteille

Säilytystilaa ja juomapullotasku löytyy Ruffwear Omnijore Hipbeltistä. Omnijore Hipbelt on kevyt ratkaisu niille, jotka haluavat mukaan vettä ja pientä varustetta. 

Jos kaipaat vieläkin enemmän säilytystilaa, Non-Stopin Trekking Belt että Ferd Belt -vetovöihin saa liittettyä lisäosana Non-Stop dogwear Belt Bag -vyölaukun. Sinne mahtuu erinomaisesti vaikkapa puhelin, kamera, taukotakki ja juomapullo.

Koirasi kulkee nätisti vieressä ja haluaisit vain saada hihnan pois käsistä?

Silloin kun koirasi ei juurikaan vedä, mutta haluaisit vain saada molemmat kädet vapaaksi muihin hommiin, fiksu valinta on joustava talutin, jonka saa kiinnitettyä lantion ympärille. Tällaisia hihnoja ovat esim. Ruffwear Roamer Leash ja Non-Stop Dogwear Adjustable Trekking Leash.

Tällainen hihna on näppärä esim. normaaleilla kävely- tai juoksulenkeillä mutta myös koiran kanssa pyöräillessä. Tällöin voit pitää molemmat kädet turvallisesti ohjaustangossa ja isommatkaan satunnaiset nykäykset eivät hetkauta, sillä ne kohdistuvat satulassa istuvaan lantioosi. Pyöräilyssä hihna ei saa olla liian pitkä, jottei koira pääse juoksemaan pyörän eturenkaan eteen. Sopivaksi olemme todenneet esimerkiksi Ruffwear Roamer Leash -hihnan lyhyemmän eli 1,7–2,1 metrin version. Varsinaiseen koirapyöräilyyn (bikejoring), jossa koira vetää pyöräilijää, on olemassa omat varusteensa. Niistä voit lukea lisää koirapyöräilyn esittelysivulta.

Autamme mielellämme löytämään juuri sinun ja koirasi käyttöön sopivat varusteet. Olethan yhteydessä, jos kaipaat apua valinnassa tai haluat tulla sovittamaan eri malleja.