VETOVYÖN VALINTAOPAS

Millainen on sopiva vetovyö? Vetovyön valintaan vaikuttaa sen käyttötarkoitus: vetovyötä voi käyttää esimerkiksi koirajuoksuun, koirahiihtoon, arkiulkoiluun tai vaelluksilla. Idea on kaikissa kuitenkin sama: vetovyön tulisi istua ihmisen lantioluiden tietämillä ja selkäosan olla tarpeeksi leveä, jotta paine jakautuu tasaisesti. Erityisesti vähänkään voimakkaampien koirien kanssa jalkalenkkien merkitys korostuu: lenkit estävät vyön nousemisen ylös vyötärölle. Vyötäröllä oleva vyö yhdistettynä nykäisyihin ja vetoon johtaa herkästi selkävammoihin. Osassa vetovöistä jalkalenkit ovat irrotettavissa. Ilman jalkalenkkejä olevat vyöt soveltuvat ei-vetävän koiran tai aivan pienten koirien kanssa ulkoiluun ja lenkkeilyyn.


Mihin koiran hihna kiinni vaelluksilla? Soveltuuko jokin vetovyö yhteen rinkan kanssa?

Vaelluksilla koirat on useimmiten pidettävä kytkettyinä. Monet haluavat vaeltaessa pitää kädet vapaana, jolloin taluttimen kiinnittäminen lantiolle on kätevä vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rinkkojen lantiovöitä ja niiden solkia ei yleensä ole suunniteltu kestämään eteenpäin suuntautuvaa vetoa. Mikäli ei halua ottaa riskejä rinkan rikkoutumisen kanssa, on erillinen vetovyö hyvä vaihtoehto.

Usein vetovyö jää kuitenkin ikävästi rinkan lantiovyön kanssa samaan kohtaan. Monet retkeilijät päätyvätkin alunperin koirajuoksuun suunniteltuun Non-Stop Dogwear CaniX Belt -vetovyöhön, jossa koiran hihnan kiinnitys on perinteisiä vetovöitä alempana. CaniX Belt on erittäin kevyt ja ohut vyö, jossa veto jakaantuu tasaisesti lantion alaosaan. CaniX Beltissä on myös kevyesti sivulta sivulle liukuva karabiinikiinnitys koiran taluttimelle, joten vyö ei lähde kääntyilemään ihmisen päällä, vaikka koira vetäisikin sivulle.

Paras vetovyö canicrossiin eli koirajuoksuun?

Canicrossissa vetovyössä on olennaista olla jalkalenkit, jotka pitävät vyön tarpeeksi alhaalla lanteilla. Jo edellä mainittu Non-Stopin CaniX Belt on suunniteltu erityisesti juoksijoita varten. Normaalia alempana oleva vetonarun kiinnityspiste keventää juoksua verrattuna perinteiseen lantioluiden korkeudella olevaan kiinnityskoukkuun. Liikkuvan vetonarun kiinnityksen ansiosta vyö ei kierry juoksijan päällä käännöksissä tai vaikka koira vetäisi sivuun. CaniX Beltissä on monipuoliset säädöt sekä leveys- että korkeussuunnassa, ja  erittäin kevyt ja kestävä alumiininen karabiinihaka hihnan kiinnitystä varten. Takaosassa on myös pieni tasku, jonne voi sujauttaa vaikkapa palkkionamit koiralle.


Etsinnässä koirahiihtoon ja moneen menoon soveltuva vetovyö?

Jos haussa on helposti eri ihmisille säädettävä, hyvin ergonominen vetovyö, joka soveltuu niin juoksuun, hiihtoon kuin arkilenkeille, kannattaa kääntää katseet esimerkiksi Non-Stop Dogwear Trekking Belt -vetovyöhön. Hyvät pehmusteet estävät hiertymiä pitkilläkin retkillä ja nopeiden, yksinkertaisten säätöjen avulla vyö on helppo saada istuvaksi erikokoisille ihmisille niin juoksutrikoissa kuin toppahousuissa.

Jos haet erityisesti vaellus- ja hiihtovaelluskäyttöön suunniteltua vyötä, on yksi vaihtoehto Non-Stop Dogwear Ferd Belt. Sen sivuilla oleviin lenkkeihin saat kiinnitettyä pulkan vetoaisat taikka muuta varustetta. Ferd Belt soveltuu toki yhtälailla myös normaaliin koirahiihtoon ja arkiulkoiluun.

Olisipa kätevää, jos vetovyössä olisi tilaa myös varusteille

Sekä Non-Stopin Trekking Belt että Ferd Belt -vetovyöhön saa lisäosana myös erillisen Non-Stop Belt Bag -vyölaukun. Sinne mahtuu erinomaisesti vaikkapa puhelin, kamera, taukotakki ja juomapullo. 


Koirasi kulkee nätisti vieressä ja haluaisit vain saada hihnan pois käsistä?

Silloin kun koirasi ei juurikaan vedä, mutta haluaisit vain saada molemmat kädet vapaaksi muihin hommiin, fiksu valinta on joustava talutin, jonka saa kiinnitettyä lantion ympärille. Tällaisia hihnoja ovat esim. Ruffwear Roamer Leash ja Non-Stop Dogwear Adjustable Trekking Leash.

Tällainen hihna on näppärä esim. normaaleilla kävely- tai juoksulenkeillä mutta myös koiran kanssa pyöräillessä. Tällöin voit pitää molemmat kädet turvallisesti ohjaustangossa ja isommatkaan satunnaiset nykäykset eivät hetkauta, sillä ne kohdistuvat satulassa istuvaan lantioosi. Pyöräilyssä hihna ei saa olla liian pitkä, jottei koira pääse juoksemaan pyörän eturenkaan eteen. Sopivaksi olemme todenneet esimerkiksi Ruffwear Roamer Leash -hihnan lyhyemmän eli 1,7–2,1 metrin version. Varsinaiseen koirapyöräilyyn, jossa koira vetää pyöräilijää, on olemassa omat varusteensa.