Canicross eli koirajuoksu

Koirajuoksu on monille helpoin tapa aloittaa valjakkourheilu. Koirajuoksussa koirakko etenee niin, että koira vetää juoksijaa. Koiralla on sopivat vetovaljaat ja ihmisellä lantiolla oleva vetovyö. Välissä on aina joustava vetonaru, joka vaimentaa nykäyksiä.

Koirajuoksussa ns. heikoin lenkki on juoksija, sillä koirakko etenee pääasiassa sitä vauhtia mitä juoksija pystyy juoksemaan. Koirasta saa toki huomattavaakin vetoapua, mutta muihin valjakkourheilulajeihin verrattuna koirajuoksussa koiran vetokyky ei ole yhtä ratkaisevaa. Lajia onkin siis helppo harrastaa kilpailutasollakin asti hyvin monenlaisten ja monen kokoisten koirien kanssa. 


KOIRAJUOKSUN ALOITTAMINEN

Suunta-, liikkellelähtö ja pysähdyskäskyjä voi alkaa harjoitella jo pennun kanssa arkiulkoilun ohessa (ja jatkaa vahvistamista läpi koiran koko elämän). Varsinaiseen vetoharjoitteluun tulee koiran olla täysikasvuinen ja terve. Koirajuoksun aloittamisen pohjalla on hyvä olla jonkinlainen peruskunto sekä koiralla että juoksijalla. Koiran vetokyvystä riippuen myös juoksijan fysiikka joutuu lajissa erilaiselle koetukselle kuin ilman vetoa juostessa, joten lihasten ja juoksutekniikan olisi hyvä olla kunnossa urheiluvammojen ehkäisemiseksi.

Koirajuoksun aloituskynnys on joka tapauksessa hyvin matala. Esimerkiksi koirapyöräilyyn ja koirahiihtoon verrattuna jalkaisin liikkuvan ihmisen on huomattavasti helpompi kontrolloida koiraa. Koirajuoksu toimii myös hyvänä vedon aloituslajina koiralle, vaikka tavoitteena olisikin keskittyä myöhemmin muihin valjakkourheilulajeihin.

Aina kun koira pistetään vetämään, tulee varusteiden olla ehdottomasti kunnossa: oikean kokoiset vetovaljaat, joustava vetonaru ja jalkalenkillinen vetovyö juoksijalle. Älä siis sorru ajatukseen, että hankit oikeat varusteet sitten, kun olette ensin aloitelleet lajia. Oikeat varusteet ovat turvallisuustekijä sekä sinulle että koirallesi. Esimerkiksi väärin istuvat vetovaljaat voivat myös nopeasti nujertaa koiran motivaation koko lajiin.

Joiltain koirilta vetäminen lähtee sujumaan aivan luonnostaan, kun taas toisia voi joutua rohkaisemaan vetoon enemmän. Vetoharjoittelu kannattaa aloittaa aivan lyhyillä, muutaman kymmenen metrin vedoilla palkkion luokse. Palkkana voi toimia ruoka, lelu tai vaikka tuttu ihminen. Kun koira ei hätkähdä enää perässä olevasta “jarrusta”, matkaa voi lähteä pikkuhiljaa pidentämään. 

Jotta koiran motivaatio vetämiseen pysyy yllä, tulee harjoittelussa säilyttää maltti. Veto-osuuden pituuden tulisi erityisesti aloittelevalla koiralla olla sellainen, että koira jaksaa sen vetää liina kireällä. Hyvin sujuneiden suoritusten myötä koira saa itsevarmuutta vetämiseen ja vetomotivaatio kasvaa. Vaikka koirasi tuntuisi kokevan jo itse liikunnan palkitsevaksi tekemiseksi, on lenkin lopussa odottava kiitos tärkeä osa vetomotivaation ylläpitoa.


KOIRAJUOKSUVARUSTEET

Vetovaljaat koiralle

Koiralle hyvin istuvat, oikean kokoiset, vetourheiluun tarkoitetut valjaat. Koirajuoksussa vetopiste tulee suhteellisen ylhäältä, joten perinteisten pitkien vetovaljaiden lisäksi myös lyhyemmät Y-malliset valjaat ovat vaihtoehto. Tutustu tästä vetovaljaiden sovitusoppaaseemme

Joustava vetonaru

Kaikissa valjakkourheilulajeissa tulee käyttää aina joustavaa vetoliinaa. Optimaalinen (ja kilpailusäädökset täyttävä) koirajuoksunarun mitta on venytettynä vähintään 1,5 m ja enintään 2,5 m mitattuna koiran takaosasta kilpailijan vetovyön lukkoon/koukkuun. Vetonarun juoksijan puoleisessa päässä ei saa virallisten sääntöjen mukaan olla minkäänlaista metallikoukkua tai metallirengasta. Tämä turvallisuustekijä on hyvä ottaa huomioon myös treenatessa. Metallipäisen vetonarun irtoamisella vahingossa kesken vedon voi olla ikävät seuraukset koiralle. Muista myös tarkistaa aika-ajoin vetoliinan kunto ja elastisuus: laadukkaatkin vetoliinat menettävät ajan ja kovan käytön myötä jousto-ominaisuuksiaan.

Vetovyö juoksijalle

Juoksijan lantiolle tulevan vetovyön on tärkeä pysyä juostessakin paikoillaan. Jalkalenkit estävät vyön hilautumisen juostessa ylös. Liian ylhäällä vyötäröllä oleva vetovyö on erittäin riskialtis, sillä kaikki nykäykset kohdistuvat tällöin ihmisen selkään. Vetovyön tulee olla myös tarpeeksi leveä: kilpailusäännösten mukainen vetovyö on selkäpuolelta vähintään 7 senttimetriä leveä. Erilaisiin vetovyömalleihin voit tutustua tarkemmin vetovyöoppaassamme. Yksi ergonomisimmista vaihtoehdoista juoksuvyöksi on Non-stop dogwearin CaniX Belt, jossa vetopiste tulee alhaalta, juoksijan pakaroiden korkeudelta.


KOIRAJUOKSUKILPAILUT

Valjakkourheilukilpailut Suomessa ovat vielä kohtalaisen pienehköjä tapahtumia, joissa tunnelma on rento. Älä siis turhaan arastele ensimmäisiin kilpailuihin osallistumista! Valjakkourheilu-uran aloittaminen on helpointa nimenomaan koirajuoksuluokalla. Käytännössä taidoiksi riittää se, että koira etenee juoksijan edellä vapaaehtoisesti sekä ei ole vaaraksi muille koirille tai juoksijoille. Aggressiivisilla taipumuksilla varustetun koiran paikka ei missään nimessä ole valjakkourheilukilpailuissa, sillä tiukkojakin ohitustilanteita tulee eteen väistämättä. 

Suomessa niin kutsuttuja sulan maan valjakkourheilukilpailuja järjestetään keväisin ja syksyisin. Kesät ovat valjakkourheilijoiden loma- ja peruskuntokautta, sillä kuuma sää ei ole sopiva valjakkourheilun harrastamiseen. Suomen Valjakkourheiluliiton alaisissa kilpailuissa on käytössä kansainvälisen valjakkourheiluliiton IFSS:n kilpailusäännöt. Kansalliset säännöt täydentävät IFSS:n sääntöjä kansallisissa valjakkourheilukilpailuissa ja SM-kilpailuissa.

Tietoa tulevista koirajuoksukilpailuista löydät täältä: Valjakkourheilukilpailut ja -tapahtumat. Kilpailuilmoituksissa koirajuoksusarjojen luokkalyhenteet ovat DCM / DCW (canicross miehet / naiset) sekä juniori-ikäisillä DCMJ / DCWJ (pojat/tytöt). Virallisissakin kilpailuissa järjestetään usein normaalin canicross-luokan (yleensä n. 5 km) lisäksi myös canicross-harrasteluokka (yleensä n. 3 km). 

Muista tutustua myös sivuumme: Koirajuoksukilpailuihin osallistuminen.


VETÄÄKÖ KOIRA AINA HIHNASSA, JOS SEN KANSSA HARRASTETAAN VETOLAJEJA?

Eräs vetolajien aloittamista harkitsevia mietityttävä asia on se, että alkaako koira vetää myös arkilenkeillä hihnassa. Käytännössä koirat oppivat nopeasti erottamaan eri varusteista sen, milloin saa vetää kunnolla ja milloin ei. Vetovaljaat ovat koiralle erituntuiset päällä kuin normaalit arkiulkoiluvarusteet, joten erottelu on niille helppoa. Loogista koiralle siis onkin, että vetolenkeillä käytössä on eri valjaat kuin ne, joilla on opeteltu kulkemaan arjessa kauniisti vetämättä.

Koira, jolla harrastetaan vetolajeja, ei siis tarkoita automaattisesti aina hihnassa vetävää koiraa. Vetolajien harrastaminen on myös oiva tapa kanavoida aktiivisen koiran energiaa liikuntaan. Näin ollen luvallinen vetäminen vetovarusteissa voi hyvinkin helpottaa myös arkilenkkeilyä.